Kreml: az új moszkvai amerikai nagykövet remélhetőleg hozzájárul a kétoldalú viszony helyreállításához

Külföld, 2017.10.03

A Kreml bízik benne, hogy az Egyesült Államoknak az orosz fővárosban működő diplomáciai képviselete Jon Huntsman új nagykövet vezetésével jelentősen hozzájárulhat a kétoldalú viszony helyreállításhoz - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden Moszkvában.

Peszkov abból az alkalomból nyilatkozott így, hogy a nap folyamán később Huntsman más új külföldi misszióvezetők mellett átadta megbízólevelét Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. A szóvivő emlékeztetett rá, hogy Putyin a kétoldalú viszony újjáélesztésének, a kapcsolatok javításának és a kétoldalú együttműködés fejlesztésének következetes támogatója.

"Úgy gondolja (az elnök), hogy ez nemcsak országaink népei, hanem az egész világ érdekét szolgálja. Ezzel együtt többször is hangsúlyozta, hogy sajnálatos módon az ilyen szándékok valóra váltása egyedül, partner nélkül nem lehetséges. A kölcsönösséggel egyelőre gondok vannak" mondta Peszkov.

Jon Huntsman korábban Utah állam kormányzója volt (2004-2009), vezette az Egyesült Államok szingapúri és a pekingi amerikai diplomáciai képviseletét, valamint tavaly megpályázta az amerikai Republikánus Párt elnökjelölti posztját. A nagykövet szenátusi meghallgatásán egyébként kijelentette, nem tartja vitásnak, hogy Oroszország tavaly beavatkozott az amerikai elnökválasztási küzdelembe.

Más kérdésekre válaszolva Peszkov egyebek között kijelentette: Alekszej Navalnij ellenzéki politikust azért ítélték 20 napi elzárásra, mert egy nem engedélyezett tüntetésen való részvételre buzdított. Felhívta a figyelmet arra, hogy ez ellentétes az érvényben lévő orosz jogszabályokkal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!