Kreml: törvénytelen és provokációnak minősül Navalnij vasárnapra tervezett korrupcióellenes tüntetése

Külföld, 2017.03.24

Törvénytelennek és provokációnak minősítette a Kreml szóvivője pénteken Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusnak a moszkvai belvárosba vasárnapra meghirdetett tüntetését.

Navalnij azt követően kezdett a - sajtóértesülések szerint - száz oroszországi városra kiterjedő megmozdulás szervezésébe, hogy az általa irányított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa a hónap elején egy 50 perces, a YouTube-on közölt videóban 70 milliárd rubel értékű korrupcióval vádolta meg Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnököt (1 rubel mintegy 5 forintot ér). Navalnij közölte, mintegy kéttucat városban a hatóságokkal egyeztettek a tüntetés megrendezéséről.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy a moszkvai hatóságok szerint a Tverszkaja (volt Gorkij) utcára meghirdetett tüntetésről nem egyeztettek a hatóságokkal, ezért az törvénysértő.

Az orosz belügyminisztérium pénteken figyelmeztetést tett közzé, amely szerint mivel a nem egyeztetett megmozdulást nem vetik alá a vonatkozó jogszabály által előírt terrorellenes ellenőrzésnek, a rendvédelmi szervek nem felelnek a lehetséges negatív következményekért. A tárca arra hívta fel a moszkvaiakat és a fővárosba utazókat, hogy maradjanak távol a tiltakozástól.

A moszkvai rendőrség hasonlóképpen arra hívta fel a figyelmet, hogy az illegális megmozduláson provokáció, közrendbontás fordulhat elő, és hogy az emberek biztonságáért a szervezők felelnek.

A tüntetés szervezői továbbra is a Kremlhez vezető Tverszkaja utca járdáján készülnek felvonulni, mert a hatóságok a törvényes határidőn belül nem kínáltak fel nekik alternatív terepet a felvonuláshoz. Egy alkotmánybírósági határozatra hivatkozva azt állították, hogy mivel ez nem történt meg időben, a megmozdulás automatikusan törvényessé válik.

Pénteken a parlamenti alsóház két kommunista képviselője, Gyenyisz Parfjonov és Alekszej Kurinnij közölte, hogy pártjuk parlamenti vizsgálatot kezdeményez az ügyben. A politikusok úgy vélekedtek, hogy az eljárásnak - amelynek lefolytatására a kormányzó Egységes Oroszország párt négyötödös túlsúlya miatt nem sok esély mutatkozik - a kormány április 19-re kitűzött parlamenti beszámolója előtt kellene lezárulnia.

Gennagyij Zjuganov, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártjának elnöke támogatásáról biztosította a kezdeményezést, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy távol kell maradni Navalnijtól, mert Zjuganov szerint az ellenzéki politikust az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) támogatja.

A Medvegyevről közölt videó az állítja, hogy Oroszország miniszterelnöke és kormánypártjának vezetője a családjával együtt, jótékonysági alapítványok és non-profit szervezetek hálózatán keresztül elitingatlanok, földbirtokok, jachtok, agrárgazdaságok és borászatok tulajdonosa belföldön és Olaszországban. Navalnij szerint a rokonok és barátok által igazgatott, állami szolgálatok által őrzött vagyon oligarchák és állami bankok "adományaiból" halmozódott fel.

Az ellenzéki politikus, aki indulni kíván a 2018-as orosz elnökválasztáson, a politikai vezetést hasonló, Vlagyimir Putyin elnököt pedig még ennél is jelentősebb korrupcióval vádolta meg.

Noha a Navalnij-féle korrupciós jelentést csak a YouTube-on péntekig több mint 11 millióan látták, a kormányzat részéről az elmúlt három hét alatt nem hangzott el érdemi cáfolat, az ellenzéki politikust rágalmazás miatt sem perelték be. Az orosz média fősodrához tartozó televíziók és lapok a videó tartalmát nem ismertették.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!