Külföldi sajtó Magyarországról - Német és amerikai lap

Külföld, 2017.05.04

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap a külföldről támogatott civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvénytervezettel kapcsolatban írt Magyarországról csütörtöki számában, míg a Washington Post című amerikai napilap egy véleményírása a nyugati demokratikus értékektől való távolodás okán foglalkozott Magyarországgal.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung kommentátora, Stephan Löwenstein A példakép Oroszország című írásában kiemelte: jó egy hónapja szinte hetente tartanak tüntetéseket Budapesten, "figyelemre méltó módon mindig más csoportosulások felhívására". A demonstrációk témái között van a civil szervezetekkel szembeni kormányzati fellépés, a CEU ügye, vagy éppen Orbán Viktor kormányfő "állítólagos közeledése" Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz.

A "Putyin-téma azért alkalmas az Orbánnal szembeni kritikára, mert össze lehet kötni különböző támadási pontokat" - tette hozzá a FAZ szerzője, kifejtve, hogy a bírálatok szerint a kormányfő a civil szervezetekkel és Soros Györggyel szemben megfogalmazott kritikájával "Putyin felé orientálódik", miközben a lakosságban egyre erősebb a "rossz érzés" Oroszországgal kapcsolatban.

A Washington Post internetes véleményrovatában egy cseh-magyar elemzőpáros szerdai keltezésű írásában azt taglalta, hogyan vethetne gátat az Egyesült Államok Magyarország tekintélyuralmi rendszerbe süllyedésének. A cikk szerzői kiemelték, hogy bár Magyarország Washington barátja és szövetségese, az amerikai kormány nem hunyhat szemet afölött, hogy a közép-európai ország távolodik a nyugati demokratikus értékektől.

A szerzőpáros öt lépést javasol megfontolásra Donald Trump kormányának. Ezek egyike, hogy az Egyesült Államok vezessen be vízumtilalmat a külföldről finanszírozott civil szervezetek elleni törvényjavaslat, valamint a lex CEU néven elhíresült jogszabály-módosítás kidolgozóival, beterjesztőivel és megszavazóival szemben. A cikk szerint emellett Trumpnak tapasztalt karrierdiplomatát kellene kineveznie a budapesti állomáshelyre, amely január óta üres. A nyomásgyakorlás újabb eszköze lehetne, hogy az amerikai kormány ideiglenesen csökkenti a kölcsönös katonai együttműködés mértékét, illetve leszögezi, hogy nem látja szívesen Orbán Viktor magyar kormányfőt a Fehér Házban. Végül a szerzők szerint Washingtonnak cselekvésre kellene buzdítania az európai partnereket, akiknek komolyabb elrettentő intézkedésekre is lehetőségük van.
https://www.washingtonpost.com/news/democracy-post/wp/2017/05/03/how-the-united-states-can-stop-hungarys-descent-into-authoritarianism/?utm_term=.44684b3839a9
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!