Külügyminiszter: a kultúrák keveredése erősebbé teszi Belgiumot

Külföld, 2024.01.08

A sokszínűség Belgium erőssége, a nyelvek és kultúrák keveredése az országot nem gyengíti, hanem még erősebbé teszi - jelentette ki Hadja Lahbib belga külügyminiszter Brüsszelben hétfőn.

Az Európai Unió Tanácsának január elsején kezdődött, féléves belga elnökségi programjairól újságírókkal folytatott megbeszélésen Hadja Lahbib kijelentette: országának erősségét az egység a sokféleségben jelmondat megvalósítása biztosítja és az, hogy képes túllépni a különbségeken, hidakat épít, és mindig a közös nevezőt keresi.

"Ezt csináljuk Belgiumban közel 200 éve. És ezt fogjuk tenni Európában a következő hat hónapban" - fogalmazott.

Hangsúlyozta: Belgium elfogadja és megtestesíti a sokféleséget. Nyitni kell egymás felé, és el kell kerülni a bezárkózást, ami - szavai szerint - nem az előre vezető helyes utat jelenti.

Kijelentette: Belgium mindenki számára lehetőségeket kínál: egy homoszexuális is lehet miniszterelnök, vagy külügyminiszter válhat bevándorlók gyermekéből. Közölte továbbá: Belgium az elsők között van Európában az egyenlőség megvalósítása terén, ugyanis - mint kifejtette - a bérszakadék Belgiumban a legalacsonyabb az OECD-országok között, a homoszexuálisok helyzetével foglalkozó úgynevezett Rainbow Index tekintetében pedig úgyszintén előkelő helyen áll.

Lahbib hangsúlyozta, mindez azért fontos Belgium és az európai uniós soros elnökség számára, mert az Európai Unió "arról a mintegy 450 millió európairól szól, akik aggódnak a biztonságuk, a jövedelmük és a jövőjük miatt".

Emlékeztetett: a belga elnökség alapgondolata: védeni, erősíteni és felkészülni. Arról szól, hogyan lehet megvédeni a kontinenst, hogyan lehet megvédeni a határokat, miként lehet erősíteni a gazdaságot, végül pedig a tisztességes élet és a pozitív jövő biztosításáról szól mind a 450 millió európai számára - tette hozzá a belga külügyminiszter.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!