Lassult az orosz szolgáltatóipar teljesítményének növekedése februárban

Külföld, 2024.03.05

Lassult az orosz szolgáltatóipar teljesítményének növekedése februárban januárhoz képest az S&P Global gazdaságkutató intézet kedden ismertetett felmérése szerint.

A februári mutató 13 hónapja a legkisebb szintre, 51,1 pontra került a januári 55,8 pontról.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

Az almutatók szerint az új megrendelések növekedése a legkisebb volt 13 hónapon belül. Egyes vállalatok szerint a szolgáltatások árának további emelése az ügyfelek elvesztéséhez vezetett. Az új exportmegrendelések számának növekedése is mérséklődött, miután logisztikai problémák visszatartották a külföldi ügyfeleket a rendelésektől.

A vállalati költségek 2020 júliusa óta a leglassabb ütemben emelkedtek részben az alacsonyabb beszállítói árak és mérsékeltebb szállítási költségek hatására. A költségek inflációja harmadik hónapja lassult februárban, miközben az eladási árnövekedés tavaly március óta a legkisebb volt.

A foglalkoztatás növekedése hét hónapon belül a legkisebb ütemben emelkedett a múlt hónapban.

A szolgáltatóipari és a feldolgozóipari adatok összesítésével képzett februári kompozit BMI 52,2 pontra hanyatlott februárban a januári 55,1 pontról. Ez a mutató tavaly február óta áll 50 pont fölött, ami az orosz gazdasági teljesítmény növekedését jelzi.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!