Lassult az orosz szolgáltatóipar teljesítménynövekedése novemberben

Külföld, 2023.12.05

Lassult az orosz szolgáltatóipar teljesítményének növekedése novemberben.

Az S&P Global gazdaságkutató intézet kedden ismertetett felmérése szerint az oroszországi szolgáltatószektor üzleti aktivitásának alakulását jelző mutató 52,2 pontra, tízhavi mélypontra mérséklődött az októberi 53,6 pontról. A mutató immár tizedik hónapja mozog 50 pont fölött.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi.

Az orosz szolgáltatók arról számoltak be, hogy novemberben az új megrendelések növekedése hathavi mélypontra lassult.

A szolgáltatóipari ágazatban bár csak szerény mértékben, de változatlan ütemben és immár negyedik hónapja nőtt a foglalkoztatás novemberben az új megrendelések bővülése miatt.

A szolgáltatóiparban a múlt hónapban az inputköltségek inflációja két hónap mérséklődést követően gyorsult a magasabb bérköltségek és a beszállítói áremelések miatt, míg az eladási árak növekedése hathavi mélypontra lassult. Novemberben a szolgáltatószektor vállalatainak üzleti várakozásai októberhez hasonlóan derűlátóan alakultak és 2019 áprilisa óta a második legerősebb optimizmust tükrözték.

A szolgáltatóipari és a pénteken ismertetett feldolgozóipari adatok összesítésével képzett novemberi kompozit BMI 52,4 pontra mérséklődött az októberi 53,6 pontról. A mutató február óta 50 pont felett mozog, ami az orosz gazdasági teljesítmény növekedését jelzi.

Az S&P Global gazdaságkutató intézet pénteken azt közölte felmérése alapján, hogy az orosz feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) az előző havival megegyezően 53,8 pont volt novemberben is; 2017 januárja óta az idei novemberi (és az azzal azonos októberi) volt a második legmagasabb mutatószám. Szeptemberben több mint hat és fél éves csúcson, 54,5 ponton állt az orosz feldolgozóipari BMI.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!