Lavrov a Balkánról és a Közel-Keletről is tárgyalt Ljubljanában, kutatási megállapodást írt alá

Külföld, 2018.02.21

A Balkán stabilitásáról, a közel-keleti helyzetről és Ukrajnáról is tárgyalt Karl Erjavec szlovén és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán Ljubljanában, továbbá megállapodást írtak alá egy, a második világháborút kutató nemzetközi központ létrehozásáról .

Lavrov a találkozót követő közös sajtótájékoztatón kijelentette: Oroszország kész együttműködni bármelyik országgal, ha az az egyenlőségen, a nyitottságon és a közös érdekek tiszteletben tartásán alapszik. Úgy vélte: szükségtelen és káros bárkit is megkérdezni arról, kinek az oldalán áll.

Erjavec kiemelte, hogy Szlovéniának kötelessége kiegyensúlyozott politikát folytatni, sem Amerika-, sem orosz pártit, hanem saját érdekeinek megfelelőt. Mindazonáltal hozzátette: természetesen tiszteletben tartva kötelezettségeit a nemzetközi szervezetek felé.

A két tárcavezető egyetértett abban, hogy Szlovénia és Oroszország kapcsolata szerteágazó és magas színvonalú. A két ország politikai, gazdasági, kulturális és tudományos téren is együttműködik. Ennek keretében a két miniszter szerdán aláírt egy szándéknyilatkozatot egy, a második világháborút kutató nemzetközi központ maribori létrehozásáról. A beruházás várhatóan 2,5 millió euróba kerül, s az építkezést Oroszország finanszírozza.

Erjavec jelezte, hogy a Nyugat-Balkán stabilitása egyben Európa stabilitásának is a garanciája. Orosz kollégájával közös véleményük, hogy azon túl, hogy a nyugat-balkáni országoknak meg kell oldaniuk vitáikat egymás között, a régiónak a külföldi harcterekről visszatérő radikális iszlamistákkal, valamint a fiatal és képzett munkaerő elvándorlásával is meg kell küzdenie - hangsúlyozta.

Lavrov több kritikát is megfogalmazott a Nyugattal szemben, amely szerinte feltételül szabta a nyugat-balkáni országoknak, hogy szakítsák meg a kapcsolataikat Oroszországgal. Mint mondta: a vagy-vagy hozzáállás miatt került Ukrajna is válságba.

Szíriával kapcsolatban elmondta: minden etnikai, vallási csoportnak, beleértve a szíriai kurdokat is, tiszteletben kell tartania az ország területi egységét és szuverenitását. Majd bírálta az Egyesült Államokat, amely szerinte a kurdok autonómiájának támogatásával nem járul hozzá a probléma megoldásához. Másrészről a szíriai kormánynak is tiszteletben kell tartania a szuverenitást és a párbeszédet minden közösséggel, így a kurdokkal is - húzta alá Lavrov.

Az orosz külügyminiszter még az este kétnapos látogatásra Belgrádba utazott, ahol Aleksandar Vucic államfővel, Ana Brnabic kormányfővel és Ivica Dacic külügyminiszterrel tárgyal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!