Lavrov: Moszkva nem szól bele az EU belső Oroszország-vitájába

Külföld, 2017.05.07

Moszkva nem fog beleszólni az Európai Unió belső Oroszország-vitájába - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Mir tévécsatornán vasárnap sugárzott interjújában.

Kifogásolta, hogy Nyugaton egyesek Oroszországgal kapcsolatban az "átpolitizált magatartást" részesítik előnyben országuk gazdasági érdekeivel szemben. Rámutatott, hogy az unióban két álláspont ütközik: azoké, akik kategorikusan ellenzik a kapcsolatok javítását Moszkvával és azoké, akik már most megkezdenének kijutni a "szankciós zsákutcából". Mint mondta, Moszkva nem kíván beleszólni az EU belső vitájába, de figyelemmel kíséri azt.

Lavrov úgy vélekedetett, hogy az EU-ban egy "agresszív kisebbség" áll szemben Oroszországgal, és felerősödött az "anomália elleni" tendencia.

Lavrov hangsúlyozta, hogy Moszkvában "konkrét eredményeket" várnak a nemzetközi stabilitás biztonság ügyében Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök leendő találkozójától, ezért azt jól elő kell készíteni.

Az orosz diplomácia vezetője szerint Trump "a közös érdekek" miatt kész a kapcsolatok normalizálására, függetlenül attól, hogy kormányzatának egyes tagjai ezzel ellentétes kijelentéseket tesznek. Mint mondta, Moszkva csak "a főszereplőhöz" igazodik és emlékeztetett rá, hogy az amerikai elnök a Putyinnal kedden folytatott telefonbeszélgetése során pozitívan értékelte külügyminisztere, Rex Tillerson Moszkvában folytatott tárgyalásait.

Szergej Lavrov kijelentette, hogy az orosz és az amerikai elnök legközelebb a G20-csoport júliusi hamburgi csúcstalálkozója alkalmából folytathat megbeszélést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!