Lázár János: fontos, hogy az RMDSZ jól szerepeljen a választásokon

Külföld, 2024.02.02

Nagyon fontos, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jól szerepeljen az idei európai parlamenti, önkormányzati és parlamenti választásokon, és adott esetben újra a bukaresti kormányzat részese lehessen - jelentette ki Lázár János építési és közlekedési miniszter a Maszol.ro portálnak (a romániai Új Magyar Szó online kiadásának) nyilatkozva Kolozsváron.

A pénteken közzétett videóinterjúban rámutatott: Budapest nem szól bele abba, hogy miként határozza meg az erdélyi magyarság saját jövőjét, ez az ott élő magyarok dolga, csak segítségét ajánlja fel.

"A magyaroknak látniuk kell, hogy helyettük mi nem szavazhatunk. Helyettük az RMDSZ-es politikusok sem szavazhatnak, mindenkinek egy szavazata van, tehát mindenkinek el kell menni, és le kell adnia a voksát, aki a saját nemzeti érdekeit védeni akarja" - fogalmazott a miniszter.

Elmondta: tapasztalata szerint az RMDSZ józanságára, tárgyalóképességére, politikusainak a helytállására és bölcsességére folyamatosan lehet számítani, a szövetséget és különösképpen Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt a román politikai elit is tiszteli.

"Az erdélyi magyarság kitermelt magából az elmúlt 15 évben egy olyan politikai, új generációs vezető réteget, amelynek van tekintélye, súlya a helyi vezetőket is beleértve, polgármestereket, képviselőket, szenátorokat, kormánytagokat beleértve, van helye, szerepe és saját súlya a román politikában" - fogalmazott Lázár János.

Mint mondta: bár nincsenek már azonos pártcsaládban, a Fidesz kölcsönös tiszteleten és megbecsülésen alapuló kiegyensúlyozott kapcsolatokra törekszik az RMDSZ-szel, és óvakodik attól, hogy beleszóljon az RMDSZ ügyeibe vagy az erdélyi magyar politikába.

A Maszol azokról a román sajtóban megjelent találgatásokról is kérdezte Lázár Jánost, amelyek szerint valamiféle együttműködés alakulhat ki az európai konzervatív táboron belül a Fidesz és a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) között. A miniszter leszögezte: súlyos tévedés azt feltételezni, hogy Magyarország miniszterelnökét a konrezvatív térfélen meg lehet kerülni.

"Az európai konzervatív térben Orbán Viktor megkerülhetetlen politikai szereplő, részben a legrégebb óta a választók bizalmának elnyerésére képes európai politikus, akinek a legnagyobb tapasztalata, felkészültsége és tekintélye van, másrészről pedig olyan szimbolikusan és olyan erősen képviseli ezeket az értékeket, mint a migráció visszautasítása vagy éppenséggel a családok támogatása vagy a nemzeti önrendelkezés és szuverenitás, amit nem lehet zárójelbe tenni. Tehát az a sunyi fondorlatosság, hogy Orbán Viktort Közép-Európából vagy Európában a konzervatív térfélen meg lehet kerülni, vagy ki lehet cselezni, az szerintem egy súlyos tévedés" - fogalmazott.

Másfelől Lázár János szerint "aki a magyarok ellensége, az Magyarország ellensége, és aki az RMDSZ ellensége, az a Fidesz ellensége". Úgy fogalmazott: ebből a szempontból azt tartja irányadónak, amit Kelemen Hunor már megfogalmazott, miszerint az AUR veszélyt jelent a magyarságra nézve.

"A magyarságnak össze kell fognia annak érdekében, hogy egy magyarellenes párt előretörését megpróbálja megakadályozni a maga rendelkezésre álló eszközeivel, például úgy, hogy az RMDSZ erősítését segíti" - hangsúlyozta a Fidesz politikusa.

Kiemelte: közös magyar-román érdek a közlekedési infrastruktúra összekapcsolásának javítása, a schengeni határ megszüntetése, ezért a magyar európai uniós elnökség egyik fontos célkitűzése az, hogy Románia Schengenhez való csatlakozása elől minden akadály elháruljon. Megjegyezte: nem tartja tisztességesnek, ahogyan Brüsszel és az Európai Unió Romániával bánt.

"Schengen kapcsán visszaélnek a hatalmukkal és csuklóztatják Romániát, miközben mások számára, mondjuk Ukrajna számára surranópályát garantálnak. Migránsok jöhetnek szabadon az Európai Unióba, az ukrán gabona szabadon jöhet az Európai Unióba, de Románia számára megmaradt a schengeni föltételrendszer a szárazföldi átlépés keretében" - mutatott rá a miniszter.

Azt is igazságtalannak nevezte, hogy "mások mindenféle korlátozás, fölkészülés vagy előkészítés nélkül, bejöhetnek az EU-ba, miközben Brüsszel a Nyugat-Balkánt vagy Szerbiát "várakoztatja és térdepelteti". Rámutatott: Magyarország szolidaritást vállal a megtámadott Ukrajnával, segíti a menekülteket, de "nincs olyan ukrán érdek, amin föl lehetne áldozni a magyar érdeket".

Rámutatott: Ukrajnában súlyosan sérülnek a magyar érdekek, mert 2015 óta a kisebbségi jogokat "lábbal tiporják", másrészről a háború miatt magyar emberek élete is kockán forog.

Kiemelte: a magyar kormány legfontosabb küldetése, hogy mindig megvédje a magyar emberek érdekeit, az EP-választások kapcsán pedig úgy vélekedett: az a kérdés, hogy egy integrált "Európai Egyesült Államok" jön létre, vagy pedig a közép-európai nemzetek képesek lesznek az önrendelkezéshez való jogukat megtartani.

"Mi nem azt mondjuk, hogy az EU önmagában egy rossz gondolat, senki nem akar kilépni az EU-ból, másképp akarjuk tartalommal megtölteni. Mi nemzetállamok erős szövetségében gondolkodunk, és nem a nemzetállami önrendelkezési jogok feladásában. Olyan radikális sebességgel halad Nyugat-Európa az önfeladás integrációja útján, aminek mi, közép-európai nemzetek, függetlenül attól, hogy egymásról mit gondolunk, nem lehetünk a partnerei, hiszen abban mi magunk leszünk az áldozatok, minket fognak felkínálni majd reggelire az asztalnál" - mutatott rá Lázár János az erdélyi portálon közölt videóinterjúban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!