Lehetőséget adott az idei előrehozott választásokra az olasz alkotmánybíróság

Külföld, 2017.01.25

Az olasz alkotmánybíróság szerdán nyilvánosságra hozott ítélete szerint a korábbi Renzi-kormány választási törvénycsomagjának egy része módosítandó. A testület ugyanakkor ítéletében nem zárta ki, hogya választási rendszer alapján az olaszok az urnákhoz járuljanak akár már az idén.

Beppe Grillo az ellenzéki Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője az alkotmánybíróság döntése nyomán azonnali választásokat sürgetett. Beppe Grillo hangsúlyozta, hogy az M5S a választások "fölényes megnyerésére" készül. Luigi Di Maio a párt miniszterelnök-jelöltje hozzátette, hogy az M5S nem köt koalíciót semmilyen más párttal.

Matteo Salvini a szintén ellenzéki Északi Liga vezére már dátumot is említett, utalva arra, hogy az előrehozott választások első lehetséges időpontja április 23-ra eshet.

Az olasz alkotmánybíróság a tavaly májusban született választási törvényről mondott ítéletet. A jogszabály-csomag részét képezte a római parlament átalakítása is, a felsőház hatáskörének jelentős szűkítésével, de ezt a december 4-i referendumon az olaszok elutasították.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!