Lemondott Jekatyerinburg polgármestere a közvetlen városvezető-választás eltörlése miatt

Külföld, 2018.05.22

Lemondott kedden Jekatyerinburg ellenzéki polgármestere, Jevgenyij Rojzman, az ellen tiltakozva, hogy Oroszország negyedik legnagyobb városában eltörölték a közvetlen városvezető-választást.

Szverdlovszk megye közgyűlése túlnyomó többséggel április elején fogadta el azt a jogszabályt, amelynek értelmében ezentúl Jekatyerinburgban is a lakosság helyett a városi tanács dönt majd a polgármester személyéről. Rojzman az általa elnökölt jekatyerinburgi tanács keddi ülésén mondott le, amelynek meg kellett erősítenie a változtatást. A polgármester nem terjesztette be ugyan szavazásra a kérdést, de szakértők szerint csupán formalitásnak tekinthető a városi tanács döntése a megyei közgyűlés határozata után. Az új mechanizmus értelmében a város új elöljáróját a városi tanács tagjai választják meg, a versenybizottság által javasolt jelöltek közül.

A másfélmilliós városban, ahol 2010 óta a lakosság dönthetett a városi elöljáró személyéről, idén tartottak volna ismét polgármester-választást.

Rojzman, aki 2013 óta állt a város élén, nyíltan bírálta Vlagyimir Putyin elnököt és támogatta az idei márciusi államfőválasztásból kizárt Alekszej Navalnij ellenzéki aktivistát. Jekatyerinburg irányítását az akkor Mihail Prohorov milliárdos üzletember által vezetetett Polgári Platform párt színeiben nyerte el.

A lemondott városvezető tavaly jelöltetni kívánta magát a kormányzóválasztáson, de nem jutott át az úgynevezett "helyhatósági szűrőn", vagyis nem szerezte meg a támogatottsági kvótát a helyi képviselők között. Rojzman ezt követően a választás bojkottjára szólított fel, amelyet törvénytelennek nevezett. Hasonlóképpen távolmaradásra buzdította a szavazókat a idei elnökválasztás idején.

A közvetlen polgármester-választás eltörlésére Jevgenyij Kujvasev, Szverdlovszk megye jelenlegi, kormánypárti kormányzója tett javaslatot. Az új törvény mellett az Egységes Oroszország képviselői egyebek között azzal érveltek, hogy az lehetővé teszi a választásra fordított kiadások megtakarítását, a városvezetői és a városgazdálkodási-menedzseri - eddig elkülönült - jogkörök egyesítését.

Rojzman, akinek mandátuma szeptemberben járt volna le, áprilisban bejelentette, hogy nem kíván részt venni a városvezető kiválasztásának új eljárásában, de nem adja fel a küzdelmet.

Az orosz nagyvárosok túlnyomó többségében a 2014-es önkormányzati reform nyomán - amely a régiók hatáskörébe utalta a városi elöljárók kiválasztásának módját - már nem közvetlenül választják a polgármestert. Továbbra is a lakosság dönthet azonban a helyi vezető személyéről a szövetségi jelentőségű városokban: Moszkvában és Szentpéterváron (valamint az Oroszország által 2014-ben annektált Szevasztopolban), ahol a városvezető státusa a kormányzóénak felel meg. A regionális központok közül a közvetlen választás Kemerovóban, Novoszibirszkben, Tomszkban, Abakánban, Habarovszkban, Jakutszkban és Anadirben maradt meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!