Lengyel gazdák forgalomlassító tiltakozó akciót tartottak

Külföld, 2024.01.24

Tüntető gazdák szerdán lengyelországi közutakat torlaszoltak el az Európai Unió zöld megállapodása és az ukrán termékek korlátlan európai behozatala ellen tiltakozva.

A gazdák a nap folyamán országszerte mintegy 250 helyszínen traktorokkal és más mezőgazdasági gépekkel lassították a közúti forgalmat.

"A lengyel mezőgazdaságot tönkreteszi a zöld megállapodás és az Európai Unió által ránk kényszerített bürokratikus eljárások" - nyilatkozott a Polsat News kereskedelmi hírtelevíziónak Tomasz Obszanski, a Szolidaritás szakszervezet agrárügyi tagozatának elnöke. "Ehhez hozzájárulnak az Ukrajnából vámmentesen beáramló gabonafélék és más agrártermékek" - tette hozzá.

A lengyel mezőgazdaság nem lehet kifizetődő saját feldolgozóipar és megfelelő volumenű kereskedelem nélkül, és alacsonyak a gazdáknak járó üzemanyag-támogatások is - mondta el Obszanski.

A tiltakozókkal Czeslaw Siekierski agrárügyi miniszter találkozott a Mazóviai vajdaságban fekvő Plock városa közelében. Elmondta: a kormány azt akarja, hogy az "érzékeny termékek", ezen belül a gabonafélék, a cukor, a baromfi, a tojás, a bogyós gyümölcsök esetében az EU vezessen be jelentős korlátozásokat Ukrajna számára.

"Már nemcsak a lengyel piacot, hanem az európait is elárasztják az ukrán termékek. Ez tiltakozásokat váltott ki más európai országokban is" - mutatott rá Siekierski.

Hozzátette: az európai gazdák akciója "üzenetet, sőt tiltakozást és követelést jelent" az uniós szervek felé, hogy "vizsgálják felül a piac nyitottságának mértékét".

Az uniós zöld átállással összefüggő úgynevezett ökosémák rendszerének "túlzott bürokratizálásáról" szólva Siekerski elmondta: e követelmény teljesítése uniós szintű változásokat igényel, amihez időre van szükség. "Ezt az időt szeretném kérni a gazdáktól" - fűzte hozzá a miniszter.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!