Lengyel külügyminiszter: Varsó támogatja az EU "realista" reformját, hatékonyabb döntéshozatalra van szükség

Külföld, 2024.04.25

Varsó támogatja az Európai Unió "realista" reformját, az alapszerződések módosítása nem feltétlenül szükséges, de hatékonyabb döntéshozatalra van szükség - jelentette ki Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter csütörtökön a 2025 első felében esedékes lengyel soros EU-elnökségre is kitérő beszédében a varsói parlament alsóházában.

Sikorski a szélesen felfogott biztonságot nevezte az elnökség fő prioritásának. Az EU-nak reagálnia kell a megjelenő válságokra, ezért Lengyelország támogatni fogja az unió "realista reformját" - jelentette ki. "Nem vagyunk meggyőződve, hogy ehhez elkerülhetetlen az alapszerződések módosítása" fogalmazott, hozzátéve: nem kizárható viszont, hogy a tagállamok egy része ettől teszi függővé az uniós bővítést.

A reform legvitatottabb része lehet, ha bizonyos területeken megszüntetnék az egyhangú döntéshozatalt - vélekedett. Felvázolva lehetséges új megoldásokat, kijelentette: amennyiben az EU "több mint 30 tagú hatalommá" akar válni, "hatékonyabb döntéshozatalra van szüksége".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!