Lengyel miniszter: az ukrán fél javaslatára leállítják a lengyelországi gabonaexportot

Külföld, 2023.04.07

Az ukrán fél javaslatára átmenetileg leállítják a Lengyelországba irányuló gabonaexportot, kizárólag a szigorúan ellenőrzött tranzitot engedélyezik - közölte pénteken a Dorohusk lengyel-ukrán határátkelőn rendezett sajtóértekezletén Robert Telus új lengyel mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter.

A csütörtök este a hivatalába beiktatott Robert Telus pénteken Mikola Szolszkijjel, Ukrajna agrárpolitikai és élelmiszerügyi miniszterével találkozott a lengyel-ukrán határon. A megbeszélésüket követő közös sajtóértekezleten a lengyel miniszter elmondta: az ukrán partnere javasolta, hogy bizonyos időre "nagyon erősen korlátozzák, sőt, jelenleg teljesen leállítják a gabonafélék lengyelországi szállítását".

Hozzátette: mindez nem vonatkozik a gabonatranzitra. A Lengyelországon áthaladó szállítmányokat viszont a lengyel és az ukrán fél egyaránt "erőteljesen nyomon fogja követni", vagyis elektronikus nyomon követést alkalmaznak, leplombálják a szállítmányokat.

Telus bejelentette: feltehehőleg jövő pénteken újból találkozik Szolszkijjel, aláírják a most megbeszélteket rögzítő megállapodást.

Mikola Szolszkij a leállítandó kivitelről beszélve konkrétan a búzát, a kukoricát, a repcét és a napraforgót említette. A tervezett korlátozási intézkedések értelmében a gabonaexport kizárólag a lengyel fél jóváhagyásával lesz lehetséges - mondta el.

Hozzáfűzte: a lengyelországi, valamint más európai uniós kikötőkbe irányuló gabonatranzit esetében az ukrán fél Varsó "maximálisan konstruktív hozzáállására" számít.

A gabonaügy kezeléséről Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdai varsói látogatásakor született előzetes megállapodás.

Telus a csütörtöki kinevezését követően összehívta az ukrán gabona miatt fennálló helyzettel foglalkozó válságstábot. A pénteki sajtókonferencián bejelentette: jövő szerdán találkozni szeretne az alacsony felvásárlási árak miatt az északnyugat-lengyelországi Szczecinben tiltakozó gazdákkal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!