Lengyel bíróságok - A lengyel igazságügyi reformot bírálják a fő cseh igazságügyi intézmények vezetői

Külföld, 2017.07.21

A lengyel igazságszolgáltatás függetlensége elleni támadásnak minősítette a cseh igazságszolgáltatási rendszer öt legfőbb intézményének a vezetője pénteki közös nyilatkozatában a lengyel parlament által az igazságszolgáltatási tanácsról és a bíróságok szervezetéről elfogadott törvényt, illetve a legfelsőbb bíróságról szóló, elfogadás előtt álló új törvényt.

A lengyel igazságügyi reformot bíráló, Nem hallgathatunk címet viselő közös nyilatkozatot a cseh alkotmánybíróság, a legfelsőbb bíróság, a legfelsőbb közigazgatási bíróság elnökei, valamint a legfőbb államügyész és a cseh ombudsman írta alá.

"Az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsról és a bíróságok szervezetéről elfogadott törvények, valamint az elfogadás előtt álló, a legfelsőbb bíróságról szóló törvény lehetővé teszi a végrehajtó és a törvényhozó hatalom számára, hogy a bíróságokat megfosszák függetlenségüktől, a kellemetlen bírákat pedig mandátumuktól. Ezáltal egyértelműtámadást jelentenek a demokratikus jogállam működésének alapjai ellen" - áll a közös nyilatkozatban, amelyet a cseh intézmények weboldalaikon hoztak nyilvánosságra.

Az öt legfőbb cseh igazságügyi vezető leszögezte: tudatában vannak a lengyel állam szuverenitásának, de nem tudnak hallgatni az olyan lépéseknél, amelyek a jogállam alapjait veszélyeztetik. Közös nyilatkozatuk ezért kapta a Nem hallgathatunk címet.

Pozsonyban a szlovák legfelsőbb bíróság szóvivője bírálta Varsót, míg az alkotmánybíróság elnöke nem kívánta kommentálni a lengyel parlament döntéseit - jelentette a CTK hírügynökség.

A lengyel parlament által elfogadott törvény "veszélyezteti a bíróságok függetlenségét és alárendeli őket a végrehajtó hatalomnak" - állapította meg közleményében Daniela Svecová, a szlovák legfelsőbb bíróság szóvivője.

Ivetta Macejková, a szlovák alkotmánybíróság elnöke - tekintettel az érzékeny lengyelországi helyzetre - nem kívánta komentálni a varsói döntést - írja a Denník N független pozsonyi napilap weboldalán.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!