Lezárásokkal tartanak rendet Hongkongban a város Kínához visszakerülésének évfordulóján

Külföld, 2021.07.01

Lezárásokkal és szúrópróbaszerű ellenőrzésekkel igyekszik rendet tartani a hongkongi rendőrség csütörtökön a különleges közigazgatási státusú város Kínához történt visszatérésének 24. évfordulóján - adta hírül internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

A város központi látványosságának, valamint gyülekezési helyének számító Viktória parkot helyi idő szerint csütörtökön déltől kordonokkal zárták le. A hatóságok a lépést azzal indokolták, hogy az interneten felhívások keringtek a július 1-én korábban évente megrendezett felvonulás idei megtartására is, annak ellenére, hogy a rendőrség az idén, a koronavírus-járványra hivatkozva, nem adott engedélyt rá. Egy spontán gyülekezést továbbá amiatt is kockázatosnak ítéltek, mert kedden két férfit vettek őrizetbe a városban robbanóanyagok birtoklása miatt. A Viktória parkba a lezárás ellenére belépőket akár 12 évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják.

Hongkong más részein utakat zártak le, és a járókelők szúrópróbaszerű ellenőrzését végezték a rendőrök.

Szerdán a rendőrök őrizetbe vették a Hongkongi Szövetség Kína Hazafias Demokratikus Mozgalmainak Támogatására nevű szervezet elnökhelyettesét, amiért másokat a betiltott július elsejei felvonuláson történő részvételre buzdított. Chow Hang-tungot már június elején is őrizetbe vették hasonló indokkal. Akkor azzal a gyanúval állították elő, hogy népszerűsíti az 1989-es Tienanmen téri események évfordulója alkalmából évente megrendezett, gyertyafényes megemlékezést, amelyet a hongkongi hatóságok az idén sem engedélyeztek, szintén a járványra hivatkozva.

A hongkongi rendőrség közölte: mintegy 10 ezer rendőrt delegáltak városszerte a rend fenntartására csütörtökön.

John Lee, hongkongi kancelláriaminiszter az 1997-es átadás évfordulója alkalmából szervezett hivatalos ünnepségen hangsúlyozta: a hongkongi hatóságok elkötelezettek a nemzetbiztonság védelme mellett. Hozzátette: biztosak abban, hogy Peking támogatásával "Hongkong új magaslatokra juthat fel".

Az utóbbi években több ország - köztük az Egyesült Államok - is aggodalmát fejezte ki a hongkongi szabadságjogok helyzetét illetően. A többi közt aggályosnak tartják a pekingi központi kormányzat által Hongkongra szabottan kidolgozott, majd tavaly június 30-án bevezetett nemzetbiztonsági törvényt, valamint a hongkongi választási rendszer átalakítását. A lépések a bírálók szerint súlyosan csorbítják a hongkongi szabadságjogokat, márpedig Kína az "egy ország, két rendszer" elve alapján nagy fokú autonómiát ígért Hongkongnak a korábban brit gyarmati uralom alatt álló város anyaországhoz történt 1997-es visszakerülését követő ötven évre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!