Líbia - A német kormány nemzetközi konferenciát hívott össze vasárnapra Berlinbe

Külföld, 2020.01.14

A német kormány szervezésében állam-, illetve kormányfői szintű nemzetközi konferenciát tartanak vasárnap Berlinben a líbiai helyzet rendezéséről.

A német szövetségi kormány sajtó- és információs szolgálatának keddi közleménye szerint Angela Merkel kancellár a tanácskozásra meghívja Fájez esz-Szarrádzs líbiai miniszterelnököt, a nemzetközi közösség által támogatott egységkormány vezetőjét és Halífa Haftar tábornokot, az észak-afrikai ország parlamentjének oldalán álló, és az egységkormány ellen harcoló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) parancsnokát.

A konferencián az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország, Kína, az Egyesült Arab Emírségek, Törökország, a Kongói Köztársaság, Olaszország, Egyiptom, Algéria, valamint az ENSZ, az Európai Unió, az Afrikai Unió és az Arab Liga is képviselteti magát - áll a közleményben.

Németország 2019 szeptembere óta házigazdája egy konzultációs folyamatnak, amely Antonio Guterres ENSZ-főtitkár és a világszervezet Líbiával foglalkozó különmegbízottja, Ghassan Salame munkájának támogatását szolgálja.

A folyamathoz csatlakozott államok és nemzetközi szervezetek arra törekednek, hogy elősegítsék az ENSZ-nek a szuverén Líbiáért és a líbiai megbékélésért tett erőfeszítései sikerét - ismertették a közleményben.

Hozzátették, hogy az utóbbi hónapokban több magas szintű tanácskozást tartottak Berlinben, és e tanácskozások után a kancellár az ENSZ főtitkárával egyeztetve úgy döntött, hogy állam-, illetve kormányfői szintű konferenciát hív össze vasárnapra Berlinbe.

A közleményben a líbiai miniszterelnök és a kormányával szemben harcoló LNA vezetőjén kívül nem szerepelnek meghívottak név szerint.

Német sajtójelentések szerint a kancellári meghívó az egyes államok, illetve nemzetközi szervezetek legfőbb vezetőinek szól. Így Berlinbe várják mások mellett Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és meglehet, hogy Donald Trump amerikai elnök is megjelenik a német fővárosban vasárnap.

Líbiában Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása óta polgárháborús állapotok vannak. Az egymással vetélkedő milíciák között az LNA a legnagyobb és a legjobban szervezett. Külföldi támogatói között van Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek és Oroszország.

Az ország déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó LNA tavaly április elején hadműveletet indított az egységkormány ellenőrzése alatt álló főváros, Tripoli bevételére. A támadás megakadt, ám december 12-én Halífa Haftar bejelentette, hogy hamarosan elkezdődik a mindent eldöntő offenzíva.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!