Lloyd Austin védemi miniszter Joe Biden elnök teljes bizalmát élvezi a kórházi kezeléséről szóló információ visszatartása után is

Külföld, 2024.01.09

Joe Biden elnök változatlan bizalmát élvezi védelmi minisztere, Lloyd Austin, annak ellenére, hogy múlt heti intenzív kórházi ápolásáról négy napon keresztül nem értesült a Fehér Ház - közölte az elnöki hivatal hétfőn.

John Kirby, nemzetbiztonsági szóvivő újságírók előtt elmondta, hogy a miniszter már teljes mértékben gyakorolja vezetői jogköreit, és a "közeli jövőben" visszatérhet a Pentagonba. A miniszter menesztésére vonatkozó felvetésre kijelentette: az elnök értékeli, hogy minisztere felelősséget vállalt az információ visszatartásáért, valamint elismeri a munkát, amit Lloyd Austin végez, azt a módot, ahogy az elmúlt csaknem három évben több válsághelyzetet kezelt. Az eset következményeire vonatkozó kérdésre John Kirby azt felelte, hogy "próbálnak tanulni a tapasztalatból", áttekintik az eljárásrendet, és amennyiben szükséges, változtatnak.

Karinne Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője úgy fogalmazott, hogy Lloyd Austin továbbra is az elnök "teljes bizalmát" élvezi, aki azt kívánja, hogy minisztere mielőbb felépülve visszatérjen a Pentagonba.

Lloyd Austinról az amerikai közvélemény pénteken este a védelmi minisztérium szóvivőjének bejelentéséből tudta meg, hogy hétfő óta kórházban ápolják, és napokon keresztül intenzív ellátásban részesült, miután egy tervezett műtéti beavatkozás során komplikáció lépett fel. Pat Ryder szóvivő hétfőn ezt azzal egészítette ki, hogy a miniszter már "jó állapotban" van, de egyelőre nem hagyja el a Walter Reed katonai kórházat.

A Fehér Ház korábbi közlése szerint az elnök is csak csütörtökön tudta meg, hogy az amerikai hadsereg kormányzati vezetője napokon keresztül nem volt képes ellátni a feladatát.

A Pentagon titkolózását szombaton tiltakozó levélben kifogásolta a védelempolitikával foglalkozó szakújságírókat tömörítő szervezet, a Pentagon Sajtótársaság (Pentagon Press Association). Ahogy írták, önmagában az a tény, hogy "a miniszter a Walter Reed Központban van, és a Pentagon csak négy nappal utóbb, pénteken későn riasztja a közvéleményt, felháborító". Hozzátették, hogy olyan időkben, amikor növekszik a Közel-Keleten szolgáló amerikai katonákat érő fenyegetés, valamint az Egyesült Államok fontos szerepet játszik az ukrajnai és izraeli háborúban, kritikusan fontos, hogy az amerikai közvélemény tisztában legyen első számú védelmi vezetőjének egészségügyi állapotával és döntéshozatali képességével.

A Pentagon eljárása, Lloyd Austin kórházi kezelésének eltitkolása szembemegy az általánosan bevett gyakorlattal az amerikai elnökre, és a vezető tisztségviselőkre, köztük az kabinet tagjaira vonatkozóan.

A 70 éves Lloyd Austin, 41 év katonai szolgálat után, tábornoki ranggal 2016-ban vonult nyugállományba, és 2021. januárja óta a Biden-adminisztrációban a védelmi miniszteri feladatokat látja el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!