Macedón kormányfő: az ország nevéről szóló szavazás Macedónia függetlenségének második kinyilvánítása lesz

Külföld, 2018.09.13

A Macedónia nevéről szóló, Görögországgal történt megállapodást követően szeptember 30-ra kitűzött népszavazás az ország függetlenségének második kinyilvánítása lesz - jelentette ki Zoran Zaev macedón kormányfő Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén csütörtökön.

Zaev felszólalásában hangsúlyozta a júniusban megkötött megállapodást a lehető legjobb lehetőség országa számára, hogy elindulhasson a "közös európai úton".

"Nem szabad elszalasztani ezt a lehetőséget. Meg kell ragadni a történelmi pillanatot. Macedónia maga mögött hagyhatja a múltat és lépést tehet a jövő felé" - fogalmazott.

Aláhúzta, a népszavazás az ország jövőjéről szól, ugyanis új fejezet kezdődhet azzal, hogy idővel az ország a NATO harmincadik tagjává válhat, és új fejezet nyílhat az uniós integrációs tárgyalások sorában. "Miniszterelnökként ígérem, hogy mindent megteszünk, hogy megfeleljünk az EU normáinak. Ismerjük az ajánlásokat, azok a mi prioritásaink. Azt is tudjuk, hogy még hosszú út áll előttünk, de a meleg fogadtatás erős motivációt jelent számunkra ahhoz, hogy folytassuk reformprogramunkat a jogállamiság és a demokratikus intézmények kiépítése területén. Tovább küzdjünk a korrupció ellen egy jobb és biztonságosabb jövő érdekében, hogy országunk mihamarabb ott lehessen, ahová tartozik, az Európai Unió családjában" - fogalmazott.

Zaev hangsúlyozta, Macedónia példa kíván lenni arra, hogy stabilitást lehet elérni, és minden bilaterális kérdést tartósan , az európai értékek mentén lehet megoldani a Nyugat-Balkánon. Macedónia nem csak földrajzilag és történelmi hagyományai által, hanem értékeialapján is Európához tartozik, nem hagyhatja, hogy elszigetelt maradjon a világ többi részétől - tette hozzá.

Az ország új neve Szkopje és Athén megállapodás értelmében Észak-Macedónia lesz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!