Magyarországi összefogással létrehozott számítástechnikai iskolai tantermet adtak át a kárpátaljai Eszenyben

Külföld, 2016.12.19

Magyarország ungvári főkonzulátusa, a Rotary Club Budapest-Sasad és a budapesti Bravonet Kft. támogatásával felújított és felszerelt korszerű számítástechnikai szaktantermet adtak át hétfőn az ungvári járási Eszeny község középiskolájában.

Az átadási ünnepségen mondott avató beszédében Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa hangsúlyozta: mivel Ukrajna elkötelezte magát az európai integráció mellett, ezt a gyakorlatban is alá kell támasztani, például oly módon, ahogyan ez az Eszenyi Középiskolában történik a korszerű, magyarországi és európai szabványoknak és színvonalnak megfelelő számítástechnikai szaktanterem átadásával. Magyarország csak olyan beruházásokat támogat Kárpátalján, amelyek színvonalukban megfelelnek a magyarországi és európai követelményeknek - tette hozzá.

A kormánybiztos rámutatott: "az év vége felé, számot vetve az idén történtekkel, kijelenthető, hogy Magyarország, amely mindig jó szomszédja és jó partnere volt Ukrajnának, azon belül pedig a kárpátaljai többségi nemzetnek is, az alkotmányából fakadóan mindig teljesítette a kötelezettségeit a kárpátaljai magyar emberek iránt". Befejezésül kiemelte: a kárpátaljai magyarok azzal a nyugodt derűvel zárhatják az idei esztendőt, hogy a Magyar Köztársaság, a magyar kormány és a magyar nemzet 2017-ben is teljesíteni fogja kötelességét a kárpátaljai magyarsággal szemben.

Barta József, a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) első elnökhelyettese köszöntő beszédében azt hangsúlyozta, hogy a kárpátaljai magyarság legfőbb célja a megmaradás közösségként, ami elképzelhetetlen megfelelően képzett magyar elit nélkül. Ezért fontos - folytatta - a kárpátaljai magyar oktatási intézmények korszerűsítése, fejlesztése, aminek szép példája az Eszenyi Középiskola számítástechnikai szaktanteremmel történő bővítése.

Barta József reményét fejezte ki, hogy a magyar kormány támogatásának köszönhetően sikerül pótolni a kárpátaljai magyar iskolákban a tanárhiányt és elejét venni a pedagóguselvándorlásnak. Egyúttal köszönetet mondott a Kárpát-medence magyarságának a nehéz helyzetben lévő kárpátaljai magyarságnak nyújtott támogatásért.

Az elnökhelyettes az összefogás szép példájának nevezte azt, ahogyan a magyar kormány képviseletében az ungvári magyar főkonzulátus és egy-egy magyarországi civil szervezet és cég közösen juttatta modern számítástechnikai szaktanteremhez és 10 számítógépből, valamint nyomtatóból álló felszereléshez az eszenyi iskolásokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!