Május 1-jén alakulhat meg az új szerb kormány

Külföld, 2024.04.30

A munka ünnepén, május elsején kezdi meg a szerbiai parlament az új kormányról szóló vitát, Milos Vucevic megbízott miniszterelnök kedden mutatta be 32 tagú kormányának tagjait.

Az új szerb kormánynak 31 minisztere lesz, köztük hat tárca nélküli miniszter, tíz nő és négy párton kívüli politikus - közölte Milos Vucevic, a Szerb Haladó Párt (SNS) elnöke. Mint mondta, nyolc olyan személy is helyet kapott a kormányban, aki előtte még soha nem volt miniszter, hárman pedig nem az előző megbízatási idő alatt, hanem korábban vezették valamelyik szerbiai tárcát.

A változások között szerepel, hogy Ivica Dacic, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) elnöke ezentúl nem a külügyi, hanem a belügyi tárcát vezeti. Az új külügyminiszter Marko Djuric lesz, aki legutóbb Szerbia washingtoni nagykövete volt, korábban pedig a szerb kormány Koszovó-ügyi irodáját vezette.

Bekerül a kormányba Aleksandar Vulin is, aki korábban belügyminiszter volt, tavaly pedig nemzetközi nyomásra lemondott a biztonsági-információs ügynökség (BIA) vezetéséről.

Mivel nem kell módosítani sem a kormányról, sem a minisztériumokról szóló törvényt - ugyanis ugyanannyi tárca maradt, mint az előző mandátum során -, így csak a miniszterelnök-jelölti programról és a leendő kormánytagokról folyik majd a vita. A várakozások szerint a képviselők legkésőbb csütörtökön, három nappal az alkotmányos határidők lejárta előtt szavazzák meg az új szerb kormányt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!