Májusban rendkívüli kongresszust tart a török kormánypárt

Külföld, 2017.04.27

Május 21-én rendkívüli kongresszust tart Ankarában a török kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP), miután az április 16-ai népszavazás a végrehajtó elnöki rendszer bevezetéséről döntött - jelentette az NTV török hírtelevízó csütörtökön.

Binali Yildirim török miniszterelnök az AKP április 18-ai parlamenti frakcióülésén jelezte, hogy a referendum végeredményének kihirdetését követően a párt meghívja soraiba egykori alapítóját és első elnökét, Recep Tayyip Erdogan jelenlegi török államfőt, hogy ismét csatlakozzon ahhoz.

Az alkotmánymódosítás teljesen csak 2019. november 3-a után, tehát a következő parlamenti és köztársaságielnök-választást követően lépne életbe, de a kormányfő egyúttal arra is rámutatott, hogy néhány intézkedést már hamarabb foganatosítanak. Köztük a változtatás azon pontját is, amely engedélyezi, hogy az államfő megőrizze pártjához fűződő viszonyát, míg hagyományosan semleges közszereplőként kellett tevékenykednie.

Yildirim április 19-én ugyanakkor újságíróknak azt nyilatkozta, hogy az AKP-n belül nincs szó rendkívüli kongresszusról, a párt 2018-ban tartja majd rendes kongresszusát.

Az AKP első rendkívüli kongresszusát 2014. augusztus 27-én azután tartották, hogy Erdogant augusztus 10-én köztársasági elnökké választották. Ahmet Davutoglu vette át tőle a tisztet. A második rendkívüli kongresszus 2016. május 22-én volt, ahol Binali Yildirim lett a párt elnöke, miután Ahmet Davutoglu lemondott.

A májusi 21-ei rendkívüli kongresszus keretében 2 év 9 hónap után Erdogan ismét visszakerülhet a párt élére - írta Hürriyet török napilap internetes oldalán csütörtökön.

Az április 16-ai referendum 100 százalékos feldolgozottsága mellett, de a nem hivatalos adatok alapján a szavazók 51,41 százaléka igennel, 48,59 százaléka nemmel voksolt a változtatásra, amelynek révén megszűnne a miniszterelnöki tisztség, és a kormányfő hatáskörei a mindenkori köztársasági elnökre szállnának át.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!