Maláj utasszállító - Ukrán elnök: nem merül feledésbe a katasztrófa

Külföld, 2023.07.17

Soha nem merül feledésbe a 2014-ben az ukrajnai Donyeck megye fölött lelőtt malajzai utasszállító repülőgép katasztrófája - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn, a szerencsétlenség évfordulóján.

"Gondolataink és szívünk mind a 298 halálos áldozat családjával és szeretteivel van. Ezt a tragédiát, amelyet az agresszor (Oroszország) vitt véghez, soha nem felejtjük el. A megszálló, terrorista államot felelősségre fogják vonni az Ukrajnában elkövetett összes bűncselekményért" - fogalmazott az államfő a Twitter internetes közösségi oldalon.

Megemlékezett az évfordulóról Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter is. "Oroszország kilenc évvel ezelőtt lőtte le az MH17-est, a fedélzeten tartózkodó 298 ember életét vesztette. Évekig hazudott a tragédiáról, igyekezett elkerülni a felelősségre vonást, mígnem a holland bíróság megállapította az igazságot. Gyászoljuk az MH17 áldozatait, és ismételjük: az oroszok által elkövetett bűntettekért elkerülhetetlen a felelősségre vonás" - írta Twitter-bejegyzésében.

A malajziai légitársaság MH17-es, Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó utasszállító gépe 2014. július 17-én zuhant le Kelet-Ukrajnában, a fedélzetén tartózkodók többsége - 196 utas - holland állampolgár volt. A holland, ausztrál, maláj, ukrán és belga összetételű nemzetközi nyomozócsoport több éven át gyűjtött bizonyítékokat, és arra a következtetésre jutott, hogy a gépet az orosz fegyveres erők Kurszkban állomásozó 53. légvédelmi rakétadandárjához tartozó Buk típusú légvédelmi rakétarendszerről lőtték le szakadár területről. A hágai kerületi bíróság bűnösnek ítélte az MH17-es repülőgép lelövésében Igor Girkint, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) korábbi ezredesét - aki 2014 nyarán az ukrajnai szakadár "Donyecki Népköztársaság" (DNR) "védelmi minisztereként" szolgált -, a szintén orosz Szergej Dubinszkijt, a DNR katonai hírszerző ügynökségének volt vezetőjét és az ukrán Leonyid Harcsenkót, aki a szakadár felderítő osztag vezetője volt. Mindhármukat távollétükben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, és a bíróság elrendelte a letartóztatásukat is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!