Március 15. - A washingtoni Kossuth Házban ünnepeltek amerikai magyar szervezetek

Külföld, 2024.03.15

Washingtonban a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából a Kossuth Házban tartottak megemlékezést helyi magyar szervezetek pénteken.

Koszorút helyeztek el Kossuth Lajos emléktáblájánál a cserkészcsapat, a katolikus és a református közösség, valamint a Kossuth Alapítvány vezetői. A magyar nagykövetség nevében Schmitt Pál Péter első beosztott koszorúzta meg a Kossuth-emlékhelyet.

Végh Sándor, az amerikai főváros központjában álló Kossuth Házat működtető alapítvány elnöke arról beszélt, hogy a forradalmak hősöket, mártírokat és politikusokat szülnek. Utalt arra, hogy Kossuth Lajos 1851 decemberében járt Washingtonban, hogy támogatást szerezzen a magyar ügy számára.

Juhász Attila, az alapítvány elnökségi tagja arra mutatott rá, hogy Amerika 1848-ban politikai támogatást nyújtott a magyaroknak, amit az 1860-as évek amerikai polgárháborúja idején viszonoztak: a tengerentúlon élő négyezer magyar negyede csatlakozott az uniópárti hadsereghez.

A magyar állam tulajdonában álló Kossuth Házban ünnepi műsort adott az amerikai és magyar tagokból álló Tisza Táncegyüttes. A táncosok az épület előtt is adtak műsort.

A március 15-i megemlékezések szerdán a Capitolium épületében kezdődtek, ahol Takács Szabolcs nagykövet és Carol Miller kongresszusi képviselő megkoszorúzta Kossuth Lajos szobrát.

Az ünnepségek Magyarország nagykövetségén zárulnak helyi idő szerint péntek este, hivatalos megemlékezéssel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!