Március 15. - Nobilis Márton: változásra és új lendületre van szükség Brüsszelben

Külföld, 2024.03.15

Változásra és új lendületre van szüksége Brüsszelnek az alapvető értékek visszaállítása, valamint az európai nemzetek szuverenitásának és függetlenségének erősítése érdekében - hangsúlyozta Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára pénteken Szabadkán, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 176. évfordulóján tartott központi vajdasági megemlékezésen.

Mint mondta, olyan változásra van szükség, "amely erősíti az európai nemzetek szuverenitását és függetlenségét, visszahozza az Európai Uniót az emberek szolgálatába". Olyan változásra, amely "visszaállítja az alapvető értékeket, amelyek az európai egyesülés alapjait képzik, mert csak az az Európai Unió lehet sikeres és fenntartható, amely tiszteletben tartja a nemzetek sokszínűségét, különleges jellegét, csak az az unió lehet sikeres és fenntartható, amely az emberek érdekeit helyezi előtérbe, és nem a bürokráciát és az intézmények hatalmát" - tette hozzá.

"Hiszünk abban, hogy a változás, a megújulás, az egymásba kapaszkodás és a közös céljaink együttes erejével úrrá lehetünk a problémákon. Brüsszelben új lendületre van szükség, és akkor nemcsak a magyar név, de az európai közösségünk is megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez" - tette hozzá.

Rámutatott arra, hogy a márciusi ifjak tizenkét pontjának követelése, amely szerint "legyen béke, szabadság és egyetértés", ma is aktuális, hiszen "a béke iránti vágy minden korban jogos igénye az emberiségnek". Nobilis Márton szerint ez különösen hangsúlyos napjainkban, amikor már több mint két éve háború dúl Magyarország szomszédjában, "amely minden magyar, minden európai ember életére hatással is van". Hozzátette: a magyar kormány álláspontja a harcok kezdete óta változatlan. "Ez nem a mi háborúnk, nem engedjük, hogy Magyarországot belesodorják, gyermekeinket (...) katonának külföldre vigyék. Mi kezdetektől fogva azt mondjuk, hogy mielőbbi tűzszünetre, béketárgyalásokra van szükség" - húzta alá. Hozzátette: ez a háború nemcsak a szomszédok problémája, hanem az egész európai közösségé. "A béke és a stabilitás, amelyért oly sokat küzdöttek elődeink, veszélyben van. Az európai értékek, amelyekre oly büszkék vagyunk, mostanra megkérdőjeleződtek" - szögezte le az államtitkár.

A politikus szerint az 1848-49-es forradalom azt is megtanította, hogy "soha ne mondjunk le a szabadságunkról és a szuverenitásunkról". "Az Európai Unióban egyre hangosabbak azok a hangok, amelyek egyfajta Európai Egyesült Államok létrehozását szorgalmazzák. Ez egy olyan irány, amelyet mi, magyarok nem fogadhatunk el. Nem engedhetjük, hogy egy birodalmi központból, Brüsszelből diktálják, hogy mit tehetünk és mit nem. Nem engedhetjük, hogy a szuverenitásunkat és nemzeti értékeinket feláldozzák egy olyan rendszerben, amelyben egy központi hatalom veszi át az irányítást a nemzetállamok felett" - szögezte le.

Nobilis Márton kitért az európai parlamenti választásokra is. Emlékeztetett arra, hogy a Fidesz-KDNP már a korábbi években is nemzeti listát állított, amelyen "befutó helyen" szerepelt a Vajdasági Magyar Szövetség jelöltje, és ez ezúttal is így lesz. "A nemzeti lista állítása egyértelmű üzenet arról, hogy a politikai közösségünk mindig azért harcolt és azért fog harcolni, hogy a magyar érdekek, a magyar hang még hangsúlyosabban érvényesüljön mindenhol, így az Európai Unióban is" - húzta alá. Hozzátette: bízik abban, hogy mindazok, akik rendelkeznek kettős állampolgársággal, június 9-én elmennek szavazni, hogy felhatalmazást adjanak a vajdasági képviselőjelöltnek arra, hogy Brüsszelben hallassa hangját, képviselve a magyar és ezen belül a vajdasági érdekeket, és "az anyaországi képviselőkkel karöltve együtt kiálljon szerb barátainkért".

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke ünnepi beszédében Petőfi Sándor Nép című versének egy részletére tért újra meg újra vissza, amely szerint "haza csak ott van, hol jog is van".

"Sok ország van, de haza csak egy van, és ezt a hazát nekünk kell megteremtenünk, és nekünk kell megóvnunk. Otthon az, ahova hazamegyünk. De milyen csodálatos a magyar nyelv, mert a haza viszont az, ahol otthon vagyunk. Éppen ezért nekünk mindannyiunknak mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ezeréves szülőföldünkön otthon lehessünk, otthon érezhessük magunkat (...). Meg kell teremtenünk a jogainkat, és a jogainkkal élnünk kell" - hangsúlyozta.

A VMSZ elnöke rámutatott arra, hogy "1848. március 15-én a magyarság modern értelemben nemzetté vált, de annak ellenére, hogy ez se lenne kevés, ennél sokkal több történt". "Megteremtették a parlamentáris Magyarországot, lebontották a feudalizmust, és olyan értékeket adtak Európa népeinek, amelyeket ma is a civilizáció legfőbb vívmányai között tartunk számon. Az áprilisi törvények a március 15-i békés forradalom megnyerését követően biztosították a polgári fejlődést" - húzta alá, jelezve, hogy ennek a fejlődésnek az értékeit "a mai napig igyekszünk megőrizni".

Véleménye szerint az 1848-49-es forradalomnak köszönhető a magyarok önazonosságának megtartása, a szabadságba vetett hite, ahogyan az a tudat is, hogy az elnyomást nem kell tűrni, hanem a célért érdemes és kell küzdeni, és hogy az összefogásnak van eredménye, az egységnek pedig ereje.

Pásztor Bálint szerint a forradalom tanulsága, hogy a bátorság erőt eredményez, ezért kell mindenkinek kiállnia a jogaiért; szövetségesek nélkül nem megvalósíthatók a célok, ezért szövetségese a VMSZ-nek Magyarországon a Fidesz-KDNP, Szerbiában pedig a Szerb Haladó Párt. Közölte, az EP-választások során a VMSZ megtesz mindent annak érdekében, hogy arra buzdítsa a szavazójoggal rendelkező vajdaságiakat, hogy a Fidesz-KDNP listáját támogassák.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!