Március 15. - Potápi Árpád János: a horvátországi magyarság elválaszthatatlan részét képezi a magyar nemzetnek

Külföld, 2024.03.15

Ha augusztus 20-a Magyarország születésnapja, akkor március 15-e a magyar nemzet születésnapja, a drávaszögi és a horvátországi magyarság pedig elválaszthatatlan részét képezi a magyar nemzetnek - mondta a közmédiának nyilatkozva Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára pénteken Csúzán, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) központi, március 15-i ünnepségén.

Kiemelte: így volt ez 1848-ban is, amikor a Drávaszögből, a régi Baranya vármegyéből is nagyon sokan álltak a magyar forradalom és szabadságharc mellé.

"Minden évben megkoszorúzzuk Ács Gedeonnak, Kossuth Lajos tábori lelkészének síremlékét a csúzai református temetőben, hiszen ő volt az a forradalmi alak, aki elkísérte Kossuthot a száműzetésbe, majd utána, visszatérve ide, Csúzára, lelkészként és tanítóként a saját közösségét erősítette" - hangsúlyozta Potápi Árpád János, hozzátéve, hogy ilyen emberekre mindig szükség volt, 1848-ban, 1867-et követően, és most is.

Azzal kapcsolatban, hogy Horvátországban április közepén parlamenti választások lesznek, az államtitkár reményét fejezte ki, hogy a magyarság összefog, és közös erővel képviselteti magát a horvát nemzetgyűlésben.

"Nagyon fontos az számunkra, hogy a politikai intézményrendszerünket helyi, járási, megyei és országos szinten is erősnek tartsuk meg annak érdekében, hogy az érdekképviseletet a magyar képviselő megfelelően el tudja látni" - húzta alá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!