Március 15. - Szili Katalin: az 1848-49-es forradalom és szabadságharc modern Magyarországot teremtett

Külföld, 2018.03.15

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc modern Magyarországot teremtett, a reformnemzedék nem csak felébresztette a nemzetet, hanem üzenték a mának, hogy szabadság és függetlenség nélkül nincs jövője a magyarságnak - hangsúlyozta ünnepi beszédében Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az Országgyűlés volt elnöke a csütörtökön rendezett március 15-i ünnepségek Eszéken.

Ezért a jövőért tenni is kell mindig minden időben - tette hozzá.

Mi egy békében élő, kultúrájára büszke, nyelvében élő, identitásában szilárd magyarságot akarunk, olyan nemzetet, mely biztonságban és békében tudja közösségeit - folytatta a miniszteri biztos.

A márciusi ifjak példája minket, kései utódokat is kötelez - mondta.

"Minden tudásunkat a közösség érdekében az alkotásra, szülőföldön boldogulásra, értékeink megőrzésére, szuverén döntéseink vállalására kell fordítani" - szögezte le végül.

Magyarország Eszéki Főkonzulátusa és a Népkör Magyar Kultúregyesület szervezésében az ünnepi program Farkas Béla tárogatós zenés köszöntőjével kezdődött az eszéki Szentháromság téren. Majd ezt követően a résztvevők megkoszorúzták a Népkör székházának falán lévő, Antal Mihály rétfalusi származású 48-as országgyűlési képviselő tiszteletére állított emléktáblát. Antal Mihály a forradalom évében Deák Ferenc mellett ült a magyar nemzetgyűlésben.

Ő volt az első olyan képviselő, akit a magyar Országgyűlésbe nem mint nemest, hanem mint egyszerű polgárt és földművest választották be és két évig szolgálta a hazát és a forradalmat. A magyar Országgyűlés 2005. március 15-én adományozta és avatta fel az emléktáblát, amelyre azóta minden évben az évfordulón friss koszorú kerül.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!