Mark Rutte: Horvátország kulcsfontosságú partnere Hollandiának

Külföld, 2024.01.23

Horvátország kulcsfontosságú partnere Hollandiának a stabilitás és biztonság megőrzése szempontjából a Nyugat-Balkánon - jelentette ki Mark Rutte holland kormányfő kedden Zágrábban, Andrej Plenkovic horvát kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján.

A két miniszterelnök a horvátországi találkozót megelőzően Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével együtt Szarajevóba látogatott, ahol Bosznia-Hercegovina uniós tagságáról tárgyaltak az ottani kormányfővel és a háromtagú államelnökséggel.

"Nagyon fontos volt a bosznia-hercegovinai látogatásunk, mert ennek a régiónak (a Nyugat-Balkánnak) a stabilitása és biztonsága elengedhetetlen a közös európai jövőnk szempontjából" - mondta Rutte, hozzátéve, hogy a kontinensen dúló szörnyű háború miatt kötelességük a stabilitás és a biztonság előmozdítása, és ebből a szempontból Horvátország kulcsfontosságú uniós partner számukra.

Rutte megjegyezte, hogy Hollandia, amely hagyományosan az egyik legszkeptikusabb ország az unió bővítését illetően, támogatja a délkelet-európai országok európai uniós csatlakozási ambícióit.

Rámutatott: a holland parlament álláspontja szerint az EU-nak "lehetnek új tagjai", és ez az új összetételben sem fog változni, és "nem a választások eredményétől függ".

Rutte pártja, a jobboldali liberális Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) tavaly novemberben elvesztette a választásokat, amelyeken a Geert Wilders vezette, bevándorlásellenes Szabadságpárt (PVV) szerzett relatív többséget.

Plenkovic kiemelte: Hollandia Horvátország egyik legnagyobb kereskedelmi partnere és legnagyobb befektetője. Egyben megköszönte, hogy Hollandia támogatta Horvátország schengeni csatlakozását.

Rutte hangsúlyozta: Horvátország és Hollandia elkötelezett Ukrajna támogatása mellett, és megköszönte Horvátországnak, hogy támogatja Ukrajnát az aknamentesítésben és katonai felszerelést küld számára.

"Továbbra is támogatnunk kell Ukrajnát (.) Nem szabad megengedni, hogy (az orosz elnök, Vlagyimir) Putyin megnyerje a háborút" - mondta Rutte.

A holland kormányfő közös érdekként hivatkozott az illegális migráció elleni küzdelemben folytatott együttműködésre is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!