Marosvásárhelyi iskolaügy - Az RMDSZ a Legfelsőbb Bírói Tanácsnál tett panaszt

Külföld, 2017.03.01

A Legfelsőbb Bírói Tanácsnál (SCM) tett panaszt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnáziummal kapcsolatos ügyészségi eljárás visszásságai miatt. A Kelemen Hunor RMDSZ-elnök által jegyzett szerdai panasz tartalmát a szövetség hírlevele ismertette.

Az RMDSZ elnöke arra kérte Mariana Ghenát a bírói tanács elnökét, hogy vizsgálja ki az intézmény ellen folytatott bűnügyi eljárás során tapasztalt visszaéléseket, és biztosítsa a kivizsgálás folyamatának törvényességét.

Kelemen Hunor arról tájékoztatta a CSM elnökét, hogy a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) tanúként hallgatja ki azokat a szülőket, akik ezelőtt két évvel átíratták gyermekeiket a római katolikus gimnáziumba. Szerinte ez az eljárás megkérdőjelezi az ügyészek hitelességét, pártatlanságát. "A szülők és ügyvédeik állításai alapján a DNA részéről egyértelmű a megfélemlítés. Esetenként azzal fenyegették meg őket, hogy nem ismerik el gyermekeik tanulmányait. Ez jóval túllépi az ügyészek hatáskörét" - idézte Kelemen Hunort a szövetség hírlevele.

Az RMDSZ elnöke azt is sérelmezte, hogy bár mindmáig nem született végleges bírói ítélet arról, hogy törvényesen jártak-e el az iskola alapításakor, a Maros Megyei Tanfelügyelőség február 27-én mégis megtiltotta a cikluskezdő osztályok indítását a 2017-2018-as tanévben.

Kelemen Hunor úgy vélte: ilyen döntés nem születhetett volna meg akkor, ha a kivizsgálás a törvény előírásainak megfelelően zajlik. Megjegyezte: a DNA eljárása nemcsak a szülőkben keltett bizonytalanságot és félelmet, hanem a döntéshozókban és hatóságokban is, és nem tartotta szem előtt a diákok jogait.

Tamási Zsolt iskolaigazgató és Stefan Somesan volt Maros megyei főtanfelügyelő ellen tavaly november elején indított eljárást a DNA, mert szerinte annak ellenére járultak hozzá a Római Katolikus Gimnázium működéséhez, hogy tudták: valójában az iskola nem rendelkezik a működéshez szükséges engedélyekkel. Az igazgató elleni eljárás már a múlt év végén ellehetetlenítette a tanintézet működését, aláírási joggal rendelkező vezető híján ugyanis nem adhatták ki a tanárok fizetését, nem fizethették ki a közüzemi számlákat. A tanintézet élére február 14-én megbízott igazgatót neveztek ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!