Martosi Szabadegyetem - A nemzetegyesítésről beszélt Kövér László és Berényi József

Külföld, 2014.07.11

A nemzetegyesítés folyamatának következő lépései, a külhoni magyar közösségek autonómiatörekvései, illetve az elmúlt egy év és az ősszel tartandó szlovákiai helyhatósági választások voltak a központi témái a 2. Martosi Szabadegyetem csúcsfórumának, amelyet Kövér László házelnök és Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke tartott csütörtökön, a felvidéki magyarság legnagyobb nyári rendezvényének második napján.

II. Martosi Szabadegyetem Az Országgyűlés elnöke a beszélgetés során elmondta: a magyar kormány határozottan kiáll a külhoni magyar közösségek autonómiatörekvései mellett. A jövőben ezeknek a nemzetrészeknek a feladata, hogy megalkossák és formába öntsék ilyen irányú elképzeléseiket.

Berényi József hangsúlyozta: pártja a 2016-os szlovákiai választásokon úgy szeretne visszakerülni a parlamentbe, hogy az általa készített autonómiatervezetre is kérni fogja választói támogatását. Kifejtette: 2016-ban legitimitást szeretnének szerezni az általuk készített autonómiatervezetnek, amelyet addig formailag és tartalmilag is "védhetővé" kell tenni, részint a választók, részint pedig a szlovák közvélemény előtt.

A tervezetet annak "formai lecsiszolása" után fogják nyilvánosságra hozni - tette hozzá egy nézői kérdésre válaszolva.

A magyar kormány 2010 óta a nemzetpolitika terén mindent megtett, amit tehetett - mutatott rá a nemzetegyesítés folyamatáról beszélve Kövér László, aki szerint az elmúlt időszak legfőbb hozadéka az volt, hogy közjogi értelemben sikerült elhárítani a nemzet egyesítésének akadályait. A házelnök a nemzetpolitika jövőbeli prioritásairól azt mondta: a kormány tovább keresi azokat a lehetőségeket, amelyek révén újabb lépéseket tehet a nemzet egyesítésének eléréséhez.

Kifejtette: a jövőben több kisebb, de fontos és a nemzetegyesítés hosszú távú stratégiáját követő lépést kell megtenni, és közben még intenzívebbé kell tenni a nemzetrészek közötti kommunikációt. Hangsúlyozta: el kell kezdeni a párbeszédet "nemzeti céljainkról" a külhoni magyarság által lakott országok többségi nemzeteinek értelmiségével, mivel ez célravezetőbb, mint a "szavazatszerzés napi kényszerének kiszolgáltatott" politikai elittel folytatott diskurzus.

Berényi József az elmúlt egy év három szlovákiai választásának - a tavaly őszi megyei, valamint az idei államfő- és európai parlamenti választás - eredményeit értékelve kifejtette: bár a 2012-es előre hozott parlamenti választások után sokan nem bíztak abban, hogy az MKP "revitalizálható", a felvidéki magyar pártnak sikerült újra legitimációt szereznie, és a voksolásokon elért sikerük megmutatta, szükség van arra a politikára, amelyet az MKP képvisel.

"Az MKP megkerülhetetlenné vált" - szögezte le Berényi. Rámutatott: pártja államfőjelöltje, Bárdos Gyula, aki Szlovákiában az első magyar elnökjelölt volt, igen jól szerepelt, és az MKP az EP-választás során először győzte le országos választáson a Bugár Béla vezette Most-Híd pártot.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

II. Martosi Szabadegyetem II. Martosi Szabadegyetem
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!