Martosi Szabadegyetem - Grezsa: Esterházy életművére kell építenie a felvidéki magyarságnak

Külföld, 2017.07.05

Esterházy Jánost méltatta Grezsa István, a magyar kormány határon átnyúló beruházások ellenőrzéséért felelős miniszteri biztosa szerdán, a felvidéki Martosi Szabadegyetem Esterházy-emlékévről tartott fórumán, ahol a mártírgróf életművét olyan örökségnek nevezte, amelyre a felvidéki magyarságnak építenie kell.

A miniszteri biztos bejelentette: a Felvidéken idén ősztől Esterházy Akadémia néven, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) égisze alatt egy olyan képzési rendszer kezdi meg működését, amelynek létrehozását a helyi közéleti utánpótlás kinevelésének szükségessége ihletette.

"A képzési rendszer - amelyet 60 millió forinttal támogatott a nemzetpolitikai államtitkárság - nem csak ifjú politikusok, hanem médiaszakemberek képzésére is szolgál majd" - mondta Grezsa István. Az MTI kérdésére válaszolva kifejtette: terveik szerint az Esterházy Akadémia hathónapos szemeszterekben indulna idén ősztől, s a képzésbe olyan, a közélet iránt elkötelezett felvidéki fiatalokat várnak, akik szeretnének nagyobb felelősséget és több munkát vállalni a helyi közösségért. Az akadémia célkitűzéseinek támogatásáról szólva hangsúlyozta: a magyar kormány már többször is kifejezte azon akaratát, hogy a világon élő 15 millió magyart egy nemzeti közösségbe szervezze, s erre 21. században minden lehetőség és esély megvan.

"Itt a Kárpát-medencén belül nem lehet más célunk, minthogy minden velünk élő néppel együttműködjünk (...) ugyanakkor pedig nekünk magyaroknak, azzal - hogy gazdaságilag és kulturálisan expanziót mutatunk már évek óta - az a célunk, hogy a Kárpát-mdence meghatározó nemzetévé váljunk" - jelentette ki Grezsa István.

A hagyományteremtő és egyúttal hiánypótló céllal, az erdélyi Tusványos mintája alapján, először 2013-ban megrendezett Martosi Szabadegyetem idei, ötödik évada szerdán délben nyitotta meg kapuit. A magyarok felvidéki találkozóhelyeként jellemzett rendezvény idei évada közéleti programjaiban a migráció és a kisebbségi érdekérvényesítés témáira, zenei kínálatában pedig a magyar zenére és a tehetséggondozásra összpontosít. A Martfeszt első napja a déli hivatalos kapunyitás után egy oktatási és kulturális fórummal kezdődött, ezt követte az Esterházy-emlékév panelbeszélgetése, s az esti órákban kerül sor a szabadegyetem fővédnökének, Kövér László házelnöknek hagyományos fórumára, amelyen Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkárral és Menyhárt Józseffel, az MKP elnökével ülnek egy asztalhoz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!