Második napja sztrájkolnak a román postások

Külföld, 2024.04.02

A postások munkaügyi konfliktusának mielőbbi megoldását sürgette kedden Marcel Ciolacu román kormányfő, miután a román posta alkalmazottai második napja folytatják a hétfőn elkezdett általános sztrájkot.

Román Posta A román posta bérezésükkel elégedetlen alkalmazottai hétfőn szüntették be a munkát arra hivatkozva, hogy kétharmaduk minimálbérből él. Az érdekeiket képviselő Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) havi 400 lejes (32 ezer forint) nettó alapbéremelést és a "hűségpótlékok" 5-10 százalékos növelését követeli számukra, valamint új megállapodást kér a lejárt kollektív munkaszerződés helyett.

A BNS közlése szerint hétfőn 32 megye több mint 7000 postai dolgozója szüntette be a munkát.

Marcel Ciolacu kormányfő kedden közölte: hétfőn este megbeszélést folytatott a román posta igazgatójával és a kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős miniszterrel, a szaktárca birtokolja ugyanis az állami tulajdonban lévő posta részvényeinek 93,52 százalékát. A Hotnews.ro beszámolója szerint a miniszterelnök az igazgató menesztését is kilátásba helyezte, ha a postások sztrájkja miatt késne a nyugdíjak folyósítása.

Romániában a postások kézbesítik több millió nyugdíjas járandóságát, ők juttatják el a jogosultaknak a szociális segélyeket és a munkaügyi tárca által folyósított egyéb támogatásokat is.

A román posta vezetősége korábbi közleményében mesterségesen szítottnak minősítette a munkaügyi konfliktust, és azt állította, csupán a postai dolgozók 20 százaléka csatlakozott az általános sztrájkhoz. Biztosította a nyugdíjasokat, hogy időben megkapják juttatásaikat, és azt állította, hogy minden szükséges lépést megtesz a konfliktus megoldására.

A postai dolgozók szakszervezete eközben azzal vádolta a vállalat vezetőségét, hogy hétfőn nyomást gyakorolt a sztrájkoló alkalmazottakra, amikor a kolozsvári regionális központba Bukarestből küldött munkaerőt, hogy így biztosítsa a postai szolgáltatások folytonosságát.

A hétfő esti tárgyalások során a vállalat vezetése a bérek két szakaszban - június, valamint szeptember elsején - történő emelését ajánlotta, amely 369 lejes (29 ezer forint) nettó alapbéremelést jelent. A BNS közlése szerint a szakszervezetek szerdán délelőtt jelentik be, hogy elfogadják-e az ajánlatot, addig folytatódik az általános sztrájk.

Romániában szerdára az egyik egészségügyi szakszervezeti szövetség is figyelmeztető sztrájkot hirdetett, az ehhez csatlakozó egészségügyi dolgozók 12 és 13 óra között szüntetik be a munkát nagyobb béreket követelve.
(MTI)

Címkék

Román posta Sztrájk Románia
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!