Médiaértesülés: túl magas a szociális juttatások összege Bécsben az osztrák számvevőszék szerint

Külföld, 2017.02.17

Bírálja az osztrák számvevőszék (Rechnungshof) a Bécsben nyújtott szociális támogatások magas összegét, továbbá a kiutalások során tapasztalt visszaéléseket - jelentette az osztrák közszolgálati televízió (ORF) pénteken. A számvevőszék hivatalosan nem közölt adatokat az előzetes jelentésből.

A számvevőszék megerősítette, hogy a szociális támogatórendszerről készült elemzés, amelyet megküldtek az illetékeseknek, azonban a számvevőszék az anyag tartalmából nem hozott nyilvánosságra részleteket.

Sajtóértesülések szerint azonban az előzetes jelentés azt állapította meg, hogy Bécsben nem minden szociális kérvényt bíráltak el megfelelően és előfordult olyan eset is, hogy személyi okmányok ellenőrzése nélkül döntöttek a kiutalt összesen mintegy 840 eurós támogatásról. Több igénylő 12 alkalom helyett 14-szer kapta meg a juttatást, és hónapokon keresztül utaltak olyan külföldi állampolgároknak is, akiknek már lejárt az érvényes tartózkodási engedélyük.

A lapok szerint a 123 oldalas dokumentumban az is olvasható, hogy míg 2010-ben 81 ezren, addig 2016-ban már több mint 150 ezren kaptak szociális ellátást Bécsben. Ötven százalékuk nem osztrák állampolgár, közülük 12 ezren Szíriából, nyolcezren Törökországból érkeztek. A Kronen Zeitung című lap arról is írt, hogy összesen több mint 36 ezer menekült van az osztrák fővárosban, azonban a hivatalos számok eddig 24 ezer Bécsben élő menedékkérőt említettek.

Az előzetes jelentés azt is tartalmazza, hogy a vizsgálandó aktáknak mindössze 63 százaléka esett át belső ellenőrzésen, a többinek nyoma veszett. Továbbá a 150 ezer akta közül harmincezer esetében nem tüntették fel a kérvényező állampolgárságát.

Az osztrák fővárosban folyósított szociális juttatások összege 2016-ban 626 millió euró volt, a számítások szerint 2021-re pedig 1,6 milliárd eurót tesz majd ki, ezért a számvevőszék szerint kritikus a helyzet.

Az utóbbi időben az országba érkező menekültek miatt jelentősen terheket visel a tartományok költségvetése és a szociális rendszer. Országosan egységes támogatási rendszer hiányában a tartományok továbbra is saját hatáskörben igyekeznek szabályozni a juttatások összegét. Alsó-Ausztria tartomány már tavaly év végén szigorította a szociális juttatások feltételeit, és meghatározta, hogy a juttatott támogatás háztartásonként havonta legfeljebb 1500 euró lehet.

Korábban Felső-Ausztriában 914 euróról 365 euróra csökkentették a menekültek számára minimálisan járó szociális támogatást. Amennyiben az igénylő menekültek látogatják a német nyelvi tanfolyamokat és az értékkurzusokat, úgy további 155 eurós támogatást kaphatnak.

Hasonló lépést terveznek Burgenlandban és Tirolban is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!