Medvehajtást tartanak a csíksomlyói hegynyeregben a pünkösdi búcsú előtt

Külföld, 2024.05.14

Medvehajtást tartanak a csíksomlyói hegynyeregben a pünkösdi búcsú előtt, hogy ily módon biztosítsák a zarándokok biztonságát - közölte Bors Béla, Csíkszereda alpolgármestere kedden a Székelyhon hírportállal.

Az alpolgármester a székelyföldi portálnak nyilatkozva elmondta, hogy a Nagysomlyó-hegyen öt medvét tartanak nyilván, a nagyvadakat minden igyekezetük ellenére sem sikerült befogni az elmúlt hetekben, bár három hétig próbálták csapdákba csalni őket. Ezért a pünkösdi búcsú előtt, csütörtökön délután és pénteken hajnalban a vadásztársulás hajtást szervez a környéken - mondta. Az elöljáró arra kérte a túrázókat, hogy ebben az időszakban kerüljék a térséget.

Bors Béla hangsúlyozta: az emberek biztonságát tartják szem előtt, és azt szeretnék, ha a szombati pünkösdi búcsún nem okoznának problémát a medvék. Bár a nagyvadak valószínűleg távolabbra vonulnának a nagyszámú zarándok láttán, "nem bízzák a véletlenre" és szervezett hajtást tartanak - mondta.

Hasonló beavatkozásra a tavalyi pünkösdi búcsút megelőző pénteken is sor került, és 12 órán át tartott, míg befogtak egy anyamedvét és két bocsát - mondta az alpolgármester.

A Székelyhon közlése szerint Csíksomlyón egy anyamedve és két bocsa, valamint két fiatal állat szokott felbukkanni, míg Csíkszereda környékén ennél is több, tucatnyi nagyvad jelenlétéről tudnak.

A Hargita megyeri csendőrség kedden közölte, hogy a május 7-13. közötti időszakban 18 alkalommal jelentették a lakosok, hogy lakott területen láttak medvét. A falvak mellett Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Székelykeresztúron is észlelték a nagyvadak jelenlétét - írta az Agerpres.

A román hírügynökség a csendőrség adataira hivatkozva arról számolt be, hogy év eleje óta 89 riasztástást regisztráltak medvék lakott területen való felbukkanása miatt. A csendőrök minden egyes alkalommal kiszálltak a helyszínre, hogy elűzzék vagy befogják a nagyvadat.

Romániában 2016-ben tiltották be a medvevadászatot, jelenleg csak beavatkozási céllal lehet kilőni a védett ragadozót, akkor, ha emberéletet veszélyeztet. A környezetvédelmi tárca által korábban ismertetett felmérés szerint az országban 7500 és 8100 között lehet a vadon élő barnamedvék száma. A vadásztársaságok jelentései szerint az állatok egyre gyakrabban tűnnek fel olyan térségekben is, amelyek nem számítanak optimális élőhelyüknek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!