Megemlékeztek a buchenwaldi koncentrációs tábor felszabadításának 72. évfordulójáról

Külföld, 2017.04.11

Megemlékeztek kedden a németországi Weimar térségében fekvő buchenwaldi egykori náci koncentrációs tábor felszabadításának 72. évfordulójáról.

Az emlékünnepség a tábor felszabadításának évfordulójára szervezett kilencnapos rendezvénysorozat záró eseménye volt. Több százan néma tiszteletadással emlékeztek meg az áldozatokról.

Az április 3-án kezdődött rendezvénysorozaton kiállítások, pódiumbeszélgetések révén mutatták be Buchenwald történetét, többek között egy magyar holokauszttúlélő, Pusztai Éva részvételével.

A buchenwaldi volt az egyik első náci koncentrációs tábor, bejárata fölé a Jedem das Seine - Mindenkinek, amit megérdemel - feliratot helyezték. Az első foglyokat 1937-ben hurcolták oda.

Buchenwaldban raboskodott Kertész Imre néhai Nobel-díjas magyar író, és a világirodalom egy másik nagy alakja, a spanyol Jorge Semprun is.
Hivatalosan nem volt megsemmisítő tábor, de az embertelen körülmények, az éhezés, az élő embereken folytatott orvosi kísérletek következtében minden negyedik fogoly meghalt. Ez nagyjából 56 ezer ember, köztük több ezer magyar ember halálát jelenti.

A táborban erős volt a kommunisták által irányított ellenállási mozgalom, amely megpróbálta javítani a körülményeket és szabotálni a hadiipari termelést. A tábort a nácik 1945. április 8-án részlegesen kiürítették, de az evakuálást nem tudták befejezni, mert a mintegy 20 ezer fogoly fellázadt, ők fogadták április 11-én az amerikai hadsereg felszabadító egységeit.

A felszabadult tábor lakói április 19-én angol, francia, lengyel, orosz és német nyelven esküt tettek arra, hogy mindent megtesznek a bűnösök felelősségre vonásáért, a nácizmus elpusztításáért és egy békés, szabad világ felépítéséért.

Buchenwald felszabadításának emlékére minden évben április 11-én tartják a koncentrációs táborok felszabadulásának emléknapját.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!