Megerősítették a montenegrói puccskísérlet gyanúsítottjai elleni vádiratot

Külföld, 2017.06.08

Megerősítette a podgoricai felsőbb bíróság az októberi montenegrói puccskísérlet 14 gyanúsítottja elleni vádiratot csütörtökön - jelentette a montenegrói közszolgálati televízió (RTCG) a honlapján.

A vádirat szerint két orosz állampolgár, két ellenzéki képviselő, a szerbiai csendőrség egykori vezetője, valamint további kilenc szerb férfi állami intézményekre akart támadni a parlamenti választás napján, merényletet akart elkövetni Milo Djukanovic akkori miniszterelnök ellen, hogy oroszbarát pártokat juttasson hatalomra, és így megakadályozza az Adria-parti állam NATO-csatlakozását. Montenegró hétfőn hivatalosan is csatlakozott a nyugati katonai tömbhöz.

A 14 férfit terrorista cselekmények kísérletével, és Montenegró alkotmányos rendjének megsértésével, az ellenzéki Demokratikus Front két képviselőjét ezen felül összeesküvéssel, valamint a nemzetbiztonság elleni támadás előkészítésével is vádolják, és megfosztották mentelmi joguktól. Korábban mindannyian ártatlannak vallották magukat.

A néhány hét múlva kezdődő eljárás során a 129 oldalas vádirat ismertetése mellett a tervek szerint 11 tanút hallgatnak meg, 118 tárgyi bizonyítékot mutatnak fel, valamint 33 lehallgatott telefonbeszélgetést ismertetnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!