Megkezdődik a korrupcióval vádolt volt orosz gazdasági miniszter, Alekszej Uljukajev pere.

Külföld, 2017.08.08

Megkezdődött kedden egy moszkvai bíróságon a korrupcióval vádolt volt orosz gazdasági miniszter, Alekszej Uljukajev pere - jelentette a Ria Novosztyi hírügynökség, kiemelve azt, hogy ez az első eset Oroszország rendszerváltás utáni történelmében, hogy a szövetségi állam kormányának egyik tagját állították bíróság elé.

Uljukajevet azzal vádolják, hogy kétmillió dollár csúszópénzt fogadott el annak fejében, hogy tavaly hozzájárult a Basnyefty olajvállalatnak a Rosznyefty által történő felvásárlásához. A volt miniszter ügyvédje közölte kedden a per kezdete előtt, hogy védence továbbra is tagadja bűnösségét.

Uljukajevet tavaly novemberben vették őrizetbe és fosztották meg hivatalától. Lefoglalták a tulajdonában lévő földeket és a szmolenszki házát.

A törvényszék több ismert orosz gazdasági vezető Uljukajevet méltató írásos jellemzése ellenére elutasította a volt gazdasági miniszternek azt a kérését, hogy házi őrizetét enyhítsék lakhelyelhagyási tilalomra. A vádhatóság szerint a gazdaságfejlesztési minisztérium és a Roszimuscsesztvo állami vagyonkezelő több munkatársa is Uljukajev ellen vallott, és szemtanúk, hang és videofelvételek bizonyítják bűnösségét.

Elmarasztaló ítélet esetén akár 15 év börtönbüntetést is kaphat Alekszej Uljukajev.

A Ria Novosztyi felhívja arra a figyelmet arra, hogy a volt tárcavezető ügyében rekordidő, mindössze fél év alatt zajlott le a nyomozás. A hatóságok által összeállított, a 30 kötetre rúgó nyomozati anyagot kevesebb mint két hónap alatt tanulmányozta át a védelem, az ügyészség pedig három nap alatt hozott döntést arról, hogy nincs akadálya annak, hogy bíróság elé terjessze az ügyet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!