Megkezdődött az Uranium One vállalat Hillary Clintonhoz kötött vitatott eladásának kivizsgálása

Külföld, 2017.12.21

Jeff Sessions amerikai igazságügyi miniszter utasítására az ügyészek megkezdték az Uranium One uránvállalat Hillary Clinton volt külügyminiszterhez és volt demokrata párti elnökjelölthöz kötött vitatott eladásának kivizsgálását.

Az NBC televízió információi szerint a vizsgálatokban részt vevő több ügyész csütörtökön megkezdte a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársainak meghallgatását a vitatott adásvétel ügyében.

Az amerikai uránkészlet 20 százalékát is birtokló, kanadai tulajdonú Uranium One nevű vállalat többségi tulajdonának felvásárlását 2010-ben kezdte meg a Roszatom orosz energetikai állami vállalat.

Az adásvételhez nemzetbiztonsági okok miatt szükség volt a külügyminisztérium és az akkori külügyminiszter, Hillary Clinton engedélyére is. A külügyminisztérium és kilenc másik hivatal együttesen is úgy találta, hogy a cég értékesítése nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot, így az Obama-kormányzat hozzájárult az ügylethez.

A The New York Times 2015-ben megjelent riportja szerint az üzletkötés után nem sokkal a Roszatom először egymillió dollárt adományozott a Clinton Alapítványnak, majd további adományokkal is támogatta, továbbá Bill Clinton volt elnököt 500 ezer dolláros honoráriummal "jutalmazták" egy beszédéért, amelyet Moszkvában annak az orosz beruházási banknak a rendezvényén mondott el, amely részt vett az ügyletben.

Hillary Clinton tagadta, hogy részt vett az engedélyezéshez vezető döntéshozatalban.

A tavalyi elnökválasztási kampányban a republikánusok többször felvetették az ügyletben Hillary Clinton szerepét, amelyet az amerikai nemzetbiztonságra nézve is kockázatot jelentő korrupciós ügyletként írtak le. Az igazságügyi minisztérium azonban az elmúlt hetekig nem foglalkozott vele érdemben. Jeff Sessions tárcavezető novemberben tett ígéretet a kongresszusnak arra, hogy megvizsgáltatja: szükség van-e különleges vizsgálóbizottság kinevezésére az ügyben.

Az NBC meg nem nevezett forrásokra hivatkozó információi szerint a minisztérium munkatársi egyelőre az FBI munkatársait hallgatják meg. A Szövetségi Nyomozó Iroda szóvivője nem kívánta kommentálni az NBC híreit.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!