Megválasztották Ana Brnabic eddigi kormányfőt az új szerb parlament elnökévé

Külföld, 2024.03.20

Három napig tartó, nagyon heves, kiabálásokkal és fenyegetésekkel tarkított, sok esetben majdnem verekedésig fajuló vita után választotta meg elnökévé szerdán a szerb parlament Ana Brnabic eddigi miniszterelnököt.

A 250 fős, egykamarás törvényhozás 153 tagja támogatta a megválasztását, az ellenzék bojkottálta a voksolást.

A december 17-i előrehozott parlamenti választások után február 6-án kezdődött meg az új parlament alakuló ülése, a képviselők azonban akkor csak az esküjüket tették le. Az ülés hétfőn folytatódott. Szerdán a házelnök megválasztása után a parlament hat alelnökét is megválasztották, közülük az egyik Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) képviselője.

A parlament elnökének mihamarabbi megválasztása azért volt fontos, mert a belgrádi előrehozott önkormányzati választást követően nem tudott időben megalakulni a fővárosi közgyűlés, ezért ott újabb választást kell kiírni, ezt pedig csak a parlamenti elnök teheti meg.

A decemberi választásokat a Szerb Haladó Párt (SNS) nyerte meg, ezért várhatóan ezt a pártot kéri fel kormányalakításra Aleksandar Vucic köztársasági elnök. Az SNS várhatóan még a héten bejelenti, kit javasol miniszterelnöknek. Az új kabinetnek legkésőbb május 6-ig kell megalakulnia.

Ana Brnabic tíz nappal ezelőtt azért mondott le, hogy parlamenti elnökké választhassák. Az új kormány megalakulásáig a miniszterelnöki teendőket Ivica Dacic, a Szerbiai Szocialista Párt elnöke látja el, aki az előző kormányban külügyminiszter volt.

A 49 éves Brnabic 1998-ban az Egyesült Államokban szerzett közgazdasági diplomát, majd Nagy-Britanniában tanult tovább marketing szakon, és 2002-ben tért vissza hazájába.

2016 augusztusában az Aleksandar Vucic miniszterelnök vezette kormány közigazgatási miniszterévé nevezték ki. 2017-ben - miután Vucicot köztársasági elnökké választották - ő lett az ország első női miniszterelnöke, és máig az egyetlen szerb politikus, aki nyíltan vállalja homoszexualitását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!