Menczer Tamás: az uniós tagsági tárgyalások megkezdése Ukrajnával ellentétes Magyarország és Európa érdekével

Külföld, 2023.12.14

Magyarország azért nem támogatja az uniós tagsági tárgyalások megkezdését Ukrajnával, mert ellentétes a magyar érdekkel és egész Európa érdekével - írta Facebook-oldalán csütörtökön a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára.

Menczer Tamás szerint "számos rendkívül súlyos kérdés van az asztalon, amelyekre nincs válasz, vagy, ha van, akkor az ijesztő".

"Ráadásul Brüsszel - és a magyar baloldal - nyilvánvalóan nemcsak megkezdeni akarja a csatlakozási tárgyalásokat, hanem gyorsan lezárni, és felvenni Ukrajnát az Európai Unióba; ez a hatalmas sietségből, rohanásból egyértelműen látszik" - tette hozzá az államtitkár.

Hangsúlyozta: Ukrajna háborúban álló ország, a háborút nem szabad behozni az Európai Unióba; a háború elhúzódik, nem tudni, meddig tart.

Nem tudni, hogyan alakulna Ukrajna felvétele után az EU finanszírozása, mi történne a kohéziós és agrárforrásokkal - folytatta Menczer Tamás. Megjegyezte, "amit tudunk arról, mennyi pénz menne Ukrajnába, az mindenképpen indokolna némi átgondolást".

Azt írta, a silány minőségű ukrán gabona és az ukrán fuvarozók beengedése már óriási felfordulást okozott, Magyarország, Szlovákia, Lengyelország és más országok állampolgárainak és vállalkozásainak egészségét és egzisztenciáját veszélyezteti, hozzáfűzve, "és akkor az ukrajnai demokrácia és korrupció állapotáról még nem is beszéltünk".

Ebben a stratégiai, történelmi jelentőségű ügyben semmiképpen sem szabad a sorrendet felcserélni, előbb a kérdéseket kell megválaszolni, és utána dönteni a hogyan továbbról - közölte Menczer Tamás.

Emlékeztetett arra, hogy Ukrajnában 2015 óta "szisztematikusan és folyamatosan" elvették a nemzeti közösségek, így a magyar nemzeti közösség jogait. "Most ugyan elfogadtak egy törvényt (...), amely azonban "nem állítja vissza a 2015 előtti állapotot", és a végrehajtása még el sem kezdődött. Az államtitkár megemlítette, hogy "néhány héttel ezelőtt is olyan levelet küldött ki az oktatási minisztérium, amely szerint a diákok a tanórák közötti szünetekben sem beszélhetnek magyarul".

Menczer Tamás hangsúlyozta: a tagsági tárgyalások megkezdése nem időszerű, nincs előkészítve, hasonlóan nyilatkozott Karl Nehammer, Ausztria kancellárja is.

Brüsszelben persze többen vannak, akik azonnal megkezdenék a tárgyalásokat Ukrajnával, és gyorsan fel is vennék az EU-ba, ám "Orbán Viktor és a magyar kormány az elmúlt években minden fontos ügyben először egyedül vagy szinte egyedül volt, aztán az élet igazolta, hogy a magyar álláspont volt a helyes" - fejtette ki az államtitkár.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!