Mike Pompeo: Washingtonnak szuverén joga intézkedéseket hozni Iránnal szemben

Külföld, 2018.08.27

Washingtonnak szuverén joga intézkedéseket hozni Iránnal szemben - szögezte le közleményében Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfőn, arra reagálva, hogy Irán az Egyesült Államok által augusztus elején ismét életbe léptetett szankciók azonnali eltörlését sürgette a hágai székhelyű Nemzetközi Bíróság meghallgatásán.

Irán még a múlt hónapban nyújtott be perkeresetet az Egyesült Államok ellen a Nemzetközi Bíróságnál, mert álláspontja szerint a 2015-ben született többhatalmi nukleáris egyezmény egyoldalú felmondásával és a szankciók újbóli bevezetésével az amerikai kormány megsértett egy 1955-ös nemzetközi törvényt.

Közleményében az amerikai diplomácia irányítója leszögezte: a kereset lényegében Irán kísérlete arra, hogy beavatkozzék az Egyesült Államok politikájába, illetve megkérdőjelezze törvényes jogát döntések meghozatalára, köztük az amerikai nemzet biztonságát védő szankciók ismételt meghozatalára.

Mike Pompeo hangsúlyozta: az Egyesült Államok megvédi érdekeit Irán jogszerűtlen követeléseivel szemben és továbbra is együttműködik szövetségeseivel, hogy gátat vessen az iráni rezsim destabilizáló törekvéseinek a térségben, és meggátolja a terrorizmus támogatását.

Az amerikai külügyminiszter leszögezte azt is, hogy Washington mindent megtesz annak érdekében, hogy Irán ne tehessen szert atomfegyverre, sem most, sem a jövőben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!