Minszk szorosabb kapcsolatokra törekszik Kínával

Külföld, 2023.12.04

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök hétfőn Pekingben találkozott Hszi Csin-ping kínai államfővel a két ország gazdasági kapcsolatainak további megerősítése céljából.

Lukasenka a fehérorosz állami média szerint idén másodszor, munkalátogatás okán tartózkodik a kínai fővárosban, ahol Hszi a Tiaocsütaj állami vendégházban fogadta vendégét egy munkaebéden, és és háromórás megbeszélést tartottak.

"Kína kész tovább erősíteni a stratégiai együttműködést és elmélyíteni a kétoldalú kapcsolatokat" - mondta vendégének Hszi.

"A két félnek olyan projekteket kell megvalósítania, mint a kínai-fehérorosz ipari park, és elő kell mozdítani az ipari együttműködésben elért további eredményeket" - tette hozzá.

Hszi azt is elmondta Lukasenkának, hogy mindkét országnak javítania kell a határokon átnyúló közlekedés megkönnyítését, és elő kell mozdítania a gazdasági és kereskedelmi kezdeményezéseket.

Hszi felajánlotta, hogy fokozza a koordinációt és az együttműködést Kína és Fehéroroszország között a többoldalú szervezetekben, például az ENSZ-ben és a Sanghaji Együttműködési Szervezetben.

"Kína és Fehéroroszország fontos erők a globális kormányzási rendszer reformjában és kiépítésében" - hangsúlyozta Hszi.

Lukasenka elmondta Hszinek, hogy a világ hálás lesz Kínának azért az erőfeszítéséért, hogy az országokat bevonja Hszi zászlóshajójának számító Egy övezet, egy út kezdeményezésébe, "ellentétben a nyugati országokkal, amelyek megpróbálnak mindent tönkretenni" - áll a fehérorosz állami média jelentésében.

Fehéroroszországot az Egyesült Államok, az Európai Unió, Nagy-Britannia, Kanada, Hollandia és számos más ország is szankciókkal sújtja az Ukrajna elleni orosz agresszió támogatása és a belső politikai elnyomás miatt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!