Mogherini: az Európai Unió az Egyesült Államok közeli barátja marad

Külföld, 2018.07.16

Európa és az Európai Unió számára az Egyesült Államok közeli partner, szoros barát marad, az unió viszonya nem változott az amerikai adminisztrációhoz - jelentette ki hétfőn Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Mogherini az uniós külügyminiszterek brüsszeli ülését követően tartott sajtóértekezletén arra reagált, hogy Donald Trump amerikai elnök egy vasárnapi interjúban "ellenségnek" nevezte az Európai Uniót a kereskedelem területén. A főképviselő hangsúlyozta, az amerikai adminisztrációban bekövetkezett változások nem változtatták meg az országok és a népek közötti barátságot.

"Tisztában vagyunk azzal, hogy kik a barátaink, az egyik köztük egészen biztosan az Egyesült Államok" - fogalmazott.

Mint elmondta, azt javasolta az uniós külügyminiszteri tanácskozás résztvevőinek, hogy legközelebbi megbeszélésükön szenteljenek több figyelmet a transzatlanti kapcsolatoknak.

Mogherini közölte, az uniós szakminiszterek elvetették az Egyesült Államok arra vonatkozó kérését, hogy az unió még inkább szigetelje el Iránt gazdaságilag. Ezzel szemben az európai vállalatok iráni érdekeit védelmező álláspontot és jogi eszközt fogadtak el az amerikai szankciók ellen - tájékoztatott. Az unió mindent intézkedést meghoz annak érdekében, hogy Irán kihasználhassa a szankciók megszüntetése okozta gazdasági előnyöket. A feladat nehéz, mert az Egyesült Államok súlya "nem elhanyagolható" a globális gazdaságban - mondta.

"Nem tudom megmondani, hogy elegendőek lesznek-e az erőfeszítéseink, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk az iráni nukleáris megállapodás csődjét, mert az katasztrofális következményekkel járna mindenki számára" - fogalmazott a főképviselő.

A migrációval kapcsolatban kijelentette, egyre inkább megmutatkozik az Európai Unió Líbia számára nyújtott támogatásának eredménye, ugyanis az európai partokhoz érkező bevándorlók száma 85 százalékkal csökkent az előző évhez képest. A migráció tekintetében Európa prioritása továbbra is az együttműködés folytatása a líbiai hatóságokkal és az ENSZ-szel közösen, amelynek középpontjában a nemzetközi védelemre nem jogosultak önkéntes visszatérésének támogatása áll - közölte a főképviselő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!