TV műsor

Mogherini: a Fatah és a Hamász megállapodása elősegítheti a palesztin megbékélést

Külföld, 2017.10.13

A Fatah és a Hamász megállapodása fontos lépést jelenthet a Palesztin Hatóság teljes körű visszatéréséhez a Gázai övezetbe és elősegítheti a palesztinok közötti megbékélést - állapította meg pénteki nyilatkozatában Federica Mogherini, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Mogherini elmondta, az Európai Unió alaposan megvizsgálja a megállapodás részleteit és annak várható következményeit.

Reményét fejezte ki, hogy minden palesztin politikai csoport jóhiszeműen tesz a megkezdett folyamatok előhaladásért annak érdekében, hogy a törvényes Palesztin Hatóság újra teljes mértékben ellenőrizhesse a Gázai övezetet.

Alapvető fontosságú, hogy a megállapodás által javuljon a gázai lakosság helyzete - szögezte le.

Aláhúzta, az EU készen áll arra, hogy támogassa a Gázai övezet és Ciszjordánia egy egységes és jogszerűen működő Palesztin Hatóság felügyelete alatt létrejövő egyesülési törekvéseit, amely elengedhetetlen a két államon alapuló megoldás lehetőségének megteremtéséhez, a palesztin-izraeli konfliktus lezárásához.

A megkezdett folyamat sikere érdekében az unió továbbra is kapcsolatot tart Egyiptommal, a helyi tárgyaló felekkel és a nemzetközi partnerekkel - tette hozzá.

Két rivális palesztin párt, a Fatah és a Hamász csütörtökön írt alá megbékélési megállapodást Kairóban.

Sajtóértesülések szerint a felek abban állapodtak meg, hogy a Hamász átadja a Palesztin Hatóságnak a teljes ellenőrzést a Gázai övezet felett, és megegyezésre jutnak valamennyi vitás kérdésben, egyebek mellett a régóta esedékes parlamenti és elnökválasztásról. Továbbá mindkét fél lehetővé teszi, hogy "a palesztin egységkormány valamennyi feladatát elláthassa a Gázai övezet irányításában, ahogy azt jelenleg teszi Ciszjordániában" - tették hozzá.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!