Moldovának szánt támogatásokról döntött a bukaresti kormány

Külföld, 2024.05.23

Románia folytatja a Moldovába irányuló kedvezményes villamosenergia-exportot, és támogatja a moldovai oktatás és közrendvédelem megerősítését - az erről szóló jogszabálycsomagot csütörtöki ülésén fogadta el a bukaresti kormány.

Marcel Ciolacu miniszterelnök a kormányülés elején rámutatott: az energiaexport elengedhetetlenül fontos a Moldovai Köztársaság gazdasági túléléséhez. Szerinte a román támogatás révén "meghiúsul Oroszországnak az a terve, hogy az energiát fegyverként használva térdre kényszerítse a Moldovai Köztársaságot".

A csütörtöki kormányülésen elfogadott sürgősségi rendelet arra kötelezi a Romániában bejegyzett villamosenergia-termelőket, hogy a rendelkezésükre álló energiatöbblet értékesítésénél részesítsék előnyben a moldovai kereskedőket, amennyiben Moldova nem képes saját termelésből biztosítani energiaszükségletét. A sürgősségi rendelet azt is megszabja, hogy ezeknél a tranzakcióknál a belföldi végső fogyasztók esetében alkalmazott referenciaárat kell alkalmazni. Ehhez szükség esetén hozzáadják a kibocsátási kvóták ellenértékét - közölte a kabinet ülése után Mihai Constantin kormányszóvivő, hozzátéve, hogy az intézkedéssel Románia a moldovai végső fogyasztókat támogatja.

A bukaresti kormányülésen ugyanakkor határozatot fogadtak el arról, hogy a kormány tartalékalapjából 2,5 millió euróval egészítik ki a román belügyminisztérium költségvetését, a tárca pedig ezzel az összeggel támogatja a moldovai kormánynak a közrendvédelem erősítését célzó programját.

A másik kormányhatározattal több mint 2 millió eurós támogatást biztosít a román kormány a dél-moldovai Cahul városában működő Bogdan Petriceicu Hasdeu Egyetem kollégiumi épületének újjáépítésére.

Az utóbbi két intézkedés annak a 100 millió eurós keretösszegű vissza nem térítendő támogatásnak a részét képezi, amelynek folyósításáról 2022 márciusában írt alá megállapodást Chisinauban az akkori román és moldovai miniszterelnök.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!