Moszkvában megemlékeztek Wallenbergről és a Langlet házaspárról

Külföld, 2017.03.23

A Budapesten a holokauszt idején üldözöttek tízezreit megmentő Raoul Wallenberg svéd diplomata, valamint Valdemar Langlet és Nina Langlet, a Svéd Vöröskereszt munkatársai életmentő tevékenységét idézték fel csütörtök este a moszkvai Poklonnaja Gora (Főhajtás Hegye) második világháborús emlékmű-komplexum Emlékzsinagógájában.

"Az életmentők legtöbbje ismeretlen maradt, ezért fontos megemlékeznie az utókornak azokról a hősökről, akiknek cselekedetei fennmaradtak" - hangsúlyozta az Oroszországi Zsidó Kongresszus, valamint a moszkvai magyar és svéd nagykövetség által rendezett eseményen Jurij Kanner, az orosz házigazda szervezet elnöke.

Kanner elmondta, hogy a kongresszus havonta tart hasonló estet azok bemutatásra, akiknek a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet a Világ Igaza kitűntetést adományozta. Idén a diplomatákra irányul a fő figyelem - a mintegy 16 ezer Világ Igaza közül 37-en voltak ilyenek.

Sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy Oroszország elkésett a Világ Igazai emlékének megörökítésével, mert a szovjet korszakban ez a téma gyakorlatilag tiltott volt. Emiatt a posztszovjet térségben, bár sokan voltak ilyenek, kevés az ismertté vált embermentő. A kongresszus ezért feladatának tekinti felkutatásukat.

A mintegy százfős hallgatóság előtt felszólalt Balla János, Magyarország, és Gary Koren, Izrael oroszországi nagykövete, valamint Tobias Lorentzson svéd misszióvezető-helyettes. Levetítették Igor Iluggyin Szolo dlja ogyinokih szov (Szóló a magányos baglyokhoz) című, Wallenberg budapesti küldetésének és szovjetunióbeli pusztulásának hátterét bemutató dokumentumfilmjét.

Valdemar Langlet, aki korábban maga is a svéd külügyi szolgálat tagja volt, és felesége, Nina Langlet - aki első oroszként érdemelte ki a Világ Igaza kitűntetést - svéd nemzetiséget igazoló papírokkal számos magyar zsidó életét mentette meg. Módszerüket követte Wallenberg, aki svéd menleveleket készített, amelyek igazolhatták a magyar és a német hatóságok előtt, hogy az okmány tulajdonosa a svéd követség védelme alatt áll. A tragikus sorsú svéd diplomata emellett védett házakat létesített Budapesten.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!