Moszkvai zsinagóga elleni terrortámadás megakadályozásáról számolt be az FSZB

Külföld, 2024.03.07

Az oroszországi Kaluga megyében leleplezték és likvidálták az Iszlám Állam terroszervezet afganisztáni ágának egy sejtjét, amelynek tagjai egy moszkvai zsinagóga ellen terveztek támadást végrehajtani - közölte csütörtökön az orosz Szövetségi Biztonság Szolgálat (FSZB) közkapcsolati központja.

Az FSZB szerint a Vilajat Horaszan szervezet tagjai lőfegyverrel készültek megtámadni a zsinagóga gyülekezetét. Az őrizetbevételi kísérletnek ellenálltak, ezért "semlegesítették" őket.

Az ügyben terrortámadás előkészítése címen indult büntetőeljárás. A terroristák az adatgyűjtés során kerültek az orosz biztonsági szervek látómezőjébe. A radikálisoknak a kalugai régióban lévő lakóhelyén a házkutatás során lőfegyvereket, lőszert, valamint pokolgép összeszereléséhez szükséges alkotóelemeket találtak és foglaltak le.

Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára az Észak-kaukázusi Szövetségi Körzet nemzetbiztonsági kérdéseiről tartott csütörtöki tanácskozáson elmondta, hogy az orosz hatóságok idén a régióban 16 terrortámadást akadályoztak meg, és 149 nemzetközi terrorszervezetekkel is együttműködő csoport tevékenységének vetettek véget. Állítása szerint az Egyesült Államok és szövetségesei dezinformáció terjesztésével és provokációkkal kívánnak szeparatista folyamatokat elindítani az Észak-Kaukázusban.

Patrusev szerint az államhatalomba vetett bizalom aláásásához igénybe veszik a nem kormányzati és nemzetközi szervezetek, valamint a külföldi sajtó támogatását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!