Nagy István: meg kell hosszabbítani az egyes Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek vonatkozó uniós importtilalmat!

Külföld, 2023.06.27

Szeptember 15-e után is fenn kell tartani az egyes Ukrajnából származó mezőgazdasági termékekre vonatkozó uniós importtilalmat - hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter Luxemburgban kedden.

Az EU-tagállamok mezőgazdaságért és halászatért felelős minisztereinek tanácskozása keretében adott nyilatkozatában elmondta: az Ukrajnával határos öt uniós tagállam minisztereinek ismét sikerült közös álláspontot kialakítani, és jeleznie az Európai Bizottság felé, hogy az uniós tilalmat ismét meg kell hosszabbítani, "hiszen a tilalomnak agrárgazdasági szempontból csak akkor van értelme, ha az új termés betakarításáig és raktározásáig fenn tudjuk tartani."

Azt mondta ez a búzánál és repcénél ez megvalósítható szeptember 15-ig, azonban a kukorica és a napraforgó esetében nem, és a védintézkedés akkor érhet el eredményt, ha legalább e két terméknél az uniós importtilalmat december 31-ig meghosszabbítják.

Nagy István megbeszéléseket kezdeményezett német és francia kollégáival is, amelyeken rámutatott a frontoroszágok termelőinek nehézségeire az ukrán mezőgazdasági termékek dömpingjével szemben, és hangsúlyozta a közös európai megoldások fontosságát.

"Unilaterális döntések kellettek ahhoz, hogy végre cselekvésre késztessük az Európai Uniót, továbbá összefogás és feloldhatatlan egység ahhoz, hogy anyagi kártalanítást, kárenyhítést tudjunk elérni a gazdáink számára"- jelentette ki.

Ugyanakkor rámutatott: az ukrán mezőgazdasági termékek jelenlétére az európai piacon hosszú távon fel kell készülni, ezért együttműködéséket kell kialakítani, meg kell találni a közös lehetőségeket az ukrán mezőgazdasági termékek eljuttatására a harmadik országbeli piacokra.

Magyarország azt szeretné, hogy a szárazföldi szállítást biztosító szolidaritási folyosók megfelelően működjenek, és olyan progresszív tranzitszállítási díjtámogatást kíván bevezetni, amellyel messzebb lehet az ukrán termékeket elszállítani, nemcsak Európa belső piacaiba, hanem Európa kikötőibe is, hogy onnan aztán a harmadik, rászoruló országokba is eljussanak.

"Ezek a termékek az orosz agressziós háború előtt is találtak piacot, és nem az európai piacot terhelték. Vissza kell terelni az ukrán mezőgazdasági termékeket azon országok piacaira, ahol hagyományosan jelen vannak, szükségesek, és nagyon komoly társadalmi szerepet töltenek be, hiszen élelmezési válságokat és ezáltal migrációs válságot előznek meg" - mutatott rá.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy jövő hónap közepén lejár az ukrán áruk biztonságos vízi exportját lehetővé tevő fekete-tengeri gabonamegállapodás. Véleménye szerint fontos hogy a török diplomácia megtegyen mindent ennek meghosszabbítása érdekében, hogy az ukrajnai termékeknek minél nagyobb mennyiségben jussanak vissza hagyományos piacaikra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!