NATO-főtitkár: a szövetség tagjainak kétharmada teljesíti idén a 2 százalékos védelmi kiadási elvárást

Külföld, 2024.06.17

A NATO főtitkára szerint az észak-atlanti szövetség több mint 20 tagállama teljesíti idén az elvárt 2 százalékos GDP-arányos védelmi költségvetési kiadást.

Jens Stoltenberg több napos amerikai látogatásának első napján tartott beszédében beszélt erről hétfőn Washingtonban.

A szövetség főtitkára a Wilson Center kutatóközpont rendezvényén úgy fogalmazott, hogy "az európaiak többet tesznek a kollektív biztonságuk érdekében, mint akár csak néhány évvel ezelőtt is".

Jens Stoltenberg arra utalt, hogy az adatok szerint Oroszország ukrajnai háborújának megkezdése előtt, 2021-ben, a NATO akkori 30 tagállamából, csupán 6 teljesítette ezt az elvárást.

Jens Stoltenberg hétfőn találkozik Joe Biden amerikai elnökkel, majd kedden tárgyal Antony Blinken külügyminiszterrel és találkozik a szenátus külügyi bizottságának tagjaival, valamint a szenátusban kisebbségben lévő republikánusok vezető szenátorával, Mitch McConnell-lel.

A NATO főtitkára szerdán Kanadában Justin Trudeau miniszterelnökkel folytat megbeszélést, majd csütörtökön ismét Washingtonban lesz, amikor Jake Sullivannel, a Fehér Ház nemzetbiztonsági főtanácsadójával találkozik.

Jens Stoltenberg amerikai útjának elsődleges célja a NATO júliusi 75. évfordulós csúcstalálkozójának előkészítése, amelyet Washingtonban rendeznek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!