Navalnij - Franciaország független vizsgálatot kér

Külföld, 2024.02.20

Franciaország "független és átfogó vizsgálatot" kér Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus halála ügyében, melyért az orosz hatóságokat tartja "teljes mértékben felelősnek" - közölte kedden a francia külügyminisztérium.

"Franciaország az orosz hatóságokat tartja teljes mértékben felelősnek Alekszej Navalnij haláláért, akinek fogvatartási körülményei jelentősen romlottak azóta, hogy börtönkolóniába szállították át", és ezért "független és átfogó vizsgálatot" kér a halála ügyében - olvasható a szóvivőhelyettes közleményében.

A bebörtönzött orosz ellenzéki aktivista és politikus pénteken, 47 éves korában halt meg a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található sarkvidéki börtönben, ahol 19 éves büntetését töltötte. Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) tájékoztatása szerint Navalnij séta után hirtelen rosszul lett, eszméletét vesztette és meghalt. Halálhíre nemzetközi felháborodást váltott ki.

Oroszország párizsi nagykövetét hétfőn bekérették a külügyminisztériumba - emlékeztetett a szóvivőhelyettes. Franciaország "az összes oroszországi politikai fogoly azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására szólít fel Oroszországban, és különösen mély aggodalmát fejezi ki az ellenzéki Vlagyimir Kara-Murza kritikus egészségi állapota miatt", akit tavaly 25 év börtönbüntetésre ítéltek - tette hozzá. Az ellenzéki majdnem meghalt, miután két alkalommal, 2015-ben és 2017-ben is megmérgezték, s a merényletkísérletekért az orosz hatóságokat okolja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!